Agribusiness-ul românesc, grav afectat de scăderea prețurilor la cereale și de secetă

Vlad Popescu, președintele consiliului de administrație al Norofert, o companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, atrage atenția asupra problemelor pe care le întâmpină întregul sector. Prețurile scăzute la cereale nu acoperă costurile fermierilor, mulți dintre aceștia aflându-se în pragul insolvenței.

Datele financiare ale Norofert pentru primele nouă luni ale anului arată o scădere semnificativă a profitului net (-85%) și a afacerilor (-42%) față de anul precedent. Investiția în sisteme de irigare capătă din ce în ce mai multă importanță în contextul lipsei de precipitații, iar scăderile se resimt pe întreg spectrul agribusiness-ului, de la fermieri la producători și distribuitori.

Acțiunile companiei NRF au înregistrat o depreciere de 32% în 2023, iar 2024 ar putea aduce o revenire, cu prețuri mai echilibrate pentru inputurile necesare și pentru cereale. Cu toate acestea, Vlad Popescu subliniază că 2023 a fost un an fără precedent în ultimii zece ani pentru agribusiness, iar scăderile actuale sunt justificate de condițiile climatice nefavorabile.

Sectorul agricol românesc se confruntă cu provocări semnificative legate de costurile de înființare, deoarece investițiile depășesc adesea veniturile obținute din recoltă. Cu toate acestea, Norofert continuă să investească în noi linii de producție și se pregătește să exporte produsele sale.

În concluzie, agribusiness-ul românesc a fost afectat puternic în 2023 din cauza prețurilor scăzute la cereale și a condițiilor meteo nefavorabile, dar există speranțe că 2024 va aduce o redresare a pieței.

Editor: Stan Rareș

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise