Carnea, considerată „ineficientă” în hrănirea populației globale în creștere

Carnea este considerată a fi o opțiune “ineficientă” pentru a satisface necesitățile populației globale în creștere, conform unui studiu recent.

Conform acestor cercetări, se arată că trecerea de la carne la proteine vegetale ar putea permite o producție de proteine de 14 ori mai mare pe aceeași suprafață de teren, contribuind astfel la hrănirea unei populații mondiale în creștere până în 2030.

Se estimează că aceeași cantitate de teren ar putea furniza suficientă carne de bovine pentru a satisface necesitățile de proteină ale doar 2% din populația mondială în 2030, în timp ce culturile de proteine vegetale ar putea satisface necesitățile de proteină ale până la 28% din populație.

Un raport realizat de firma de consultanță Profundo, la comanda grupului de mediu american Madre Brava, a comparat utilizarea terenurilor agricole pentru producția de carne de bovine cu o combinație de culturi precum fasole, ovăz, mazăre și soia.

Deoarece unele terenuri folosite pentru creșterea bovinelor nu sunt potrivite pentru cultivare, trecerea de la carne la proteine vegetale ar putea, de asemenea, să elibereze suplimentar 1,3 milioane de km2 de teren, conform raportului.

Studiul subliniază că carne este o modalitate foarte ineficientă de a produce proteine ieftine și durabile pentru o populație mondială în creștere, motiv pentru care liderii mondiali ar trebui să ia în considerare promovarea producției de culturi proteice și reducerea producției de carne de bovine pentru a asigura securitatea alimentară.

Cercetările efectuate de experți în domeniul sănătății și nutriției de la EAT-Lancet arată că americanii și canadienii consumă de șase ori mai multă carne roșie decât este recomandat, iar cetățenii din UE, Marea Britanie, Argentina și Brazilia consumă de patru ori mai multă carne decât recomandat. Aceasta evidențiază faptul că consumul ridicat de carne este concentrat în câteva regiuni.

Pe măsură ce populația mondială continuă să crească, veniturile cresc în economiile în dezvoltare și speranța de viață se prelungește, se anticipează că consumul global de carne va crește în viitor.

Sistemul alimentar actual favorizează producția și vânzarea “cantităților uriașe de carne industrială”, în locul unor surse de proteine mai durabile și mai sănătoase, conform directorului general al Madre Brava, Nico Muzi. El subliniază că guvernele și comercianții de produse alimentare pot juca un rol crucial în asigurarea că proteinele durabile devin cea mai accesibilă și ușoară opțiune pentru consumatori atunci când fac cumpărături.

În plus, înlocuirea a 30% din carne cu proteine vegetale ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor globale, putând să compenseze aproape întregul volum de emisii din industria aviatică și să economisească cantități semnificative de apă.

Această schimbare ar putea avea beneficii semnificative pentru mediu și ar putea elibera teren agricol pentru a sprijini biodiversitatea și a absorbi emisiile de carbon.

 

Editor: Cătălin Trifu
Sursă: Agriland


 

Comentariile sunt închise