TimișoaraFoodSummit 2023 sau businessul la puterea infinit

Suntem la Timișoara, la București și peste tot în țară unde se face business de top. Pe 22 noiembrie am dat startul TimișoaraFoodSummit 2023, ediția a II-a, unde sunt prezenți cei mai importanți jucători din agribusiness, producția alimentară, de băuturi, retail și HoReCa.

Alături de ei sunt politicieni, reprezentanți ai sectorului financiar și academic care s-au reunit în Capitala Culturală Europeană pentru a celebra business-ul din România timp de trei zile, dar și pe marele Constantin Brâncuși, creatorul celebrei Coloane a Infinitului, ale cărui lucrări geniale au poposit vremelnic la Timișoara.

Am dat startul în seara de 22 noiembrie la Sky Rooftop Restaurant, cu un invitat special – Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, un județ campion la absorbția de fonduri europene în sectorul agroalimentar și care contribuie semnificativ la exporturile României. Iar ambiția lui Nica nu se oprește aici, vrea ca peste patru-cinci ani Timișul să devină regiune gastronomică europeană și să ajungă în topul destinațiilor turistice.

TimisoaraFoodSummit 2023
Alin Adrian Nica – Președinte, Consiliul Județean Timiș

“Bănățenii tac și fac. Nu ne mulțumim numai cu titlul de capitala europeană a culturii, ci dorim să mai creăm un eveniment de succes care să atragă atenția tuturor actorilor din zona aceasta de food și turism. Dorim să fim regiune gastronomică europeană în 2027. E o competiție acolo și lucrăm la dosarul de candidatură”, afirmă Nica.

Până atunci, însă, ar trebui să profităm de orice oportunitate care apare, inclusiv de războiul din Ucraina sau de situația din Orientul Mijlociu. Aceste crize până la urmă pot fi aducătoare de progres și maturizare economică, dacă știm să exploatăm momentul. Și nu este decât începutul.

Călin Costinaș, Deputy CEO – Profi

“Chiar dacă acum nu vedem ce trebuie să schimbăm, cred că vom fi loviți ca de un tsunami de ce s-ar putea să vină din Ucraina în zona de industrie alimentară și retailer. Trebuie să ieșim din zona confortului”, mărturisește Călin Costinaș, deputy CEO Profi, Sponsor Silver al evenimentului.

Dimitrie Muscă, Fermier, CAI Curtici și Călin Muscă, Antreprenor, PorkProd

Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, modelul de business integrat pentru toți fermierii români, atrage atenția asupra marilor provocări ale momentului care până și pe el l-au afectat. Cum este posibil să fii nerentabil cu 7 tone de grâu la hectar, se întreabă agricultorul care n-a luat în viața lui nici măcar un credit, dar care acum recunoaște că explozia prețurilor la inputuri, dar și altele l-au afectat. Chiar și așa, reușește să se echilibreze pe total, pentru că nu-i așa, dacă n-ai profit, de ce te-ai mai agita să faci afaceri??

Business-ul trece la alt nivel

Cum business fără comunicare nu se poate, trebuie să recunoaștem că a cam venit timpul schimbărilor majore: s-a dus vremea marketing-ului și comunicării clasice, „guerilla communication” fiind acum marea necunoscută. Și de la cine să afli ce se întâmplă în piață dacă nu de la cei mai buni specialiști în domeniu: Gabriela Sîrbu – Director Sustenabilitate, Profi, Valentina Vesler – Director Comunicare, Aqua Carpatica sau Linda Willy – Director de Marketing Transavia într-o reuniune moderată cu tact de Lia Epure – Director la Ziua de Vest. Concluzia: mai avem ceva de așteptat până când România va avea un brand de țară și specialiști capabili să se ridice la înălțimea așteptărilor tuturor.

Nu în ultimul rând, nu putem face abstracție de inteligența artificială și surprizele pe care ea ni le oferă. Discutăm despre business și profit intre două inteligențe artificiale împreună cu specialiști de marcă precum Marius Moise – General Manager, Fastbit, Cătălin Pavel – Director IT al Profi și un oaspete de peste hotare – Arthur Habicht, Chief Technology Officer, Sedimentum. Sunt alături de noi Marius Poșa – Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Florin Drăgan, Rector la Universitatea Politehnică Timișoara, gazda generoasă a acestei discuții de mare intensitate.

Adam Crăciunescu, Crama Aramic

Să vorbești de afaceri de succes, fără să deguști un vin de la Crama Aramic fondată de Adam Crăciunescu chiar nu se poate, ca să nu mai spunem de toate bunătățile aduse de partenerii noștri: Mirdatod Ibănești, Gold Juice, ItalProd, Dorvena, Dealul Dorului, Crama Dradara și Profi, prezent cu expoziția Colț de Suflet, dedicată producătorilor tradiționali români. Alături de ei mai sunt prezenți distribuitorul de inputuri Verdon și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Caransebeș. Zile de intensitate maximă alături de oameni minunați, dedicați în tot ceea ce fac.

Tatăl și fiul la Crama Aramic: Adam și Cosmin Crăciunescu

Sponsorii TimișoaraFoodSummit Ediția a II-a

•             Smart Home Development – SponsorPlatinum

•             Profi – Sponsor Silver

•             Aqua Carpatica – Sponsor Bronze

•             Auchan – Sponsor Sustenabilitate

•             Crama Aramic si CAI Curtici –Sponsor Integrare de Succes

•             Mirdatod Ibănești – Sponsorii Degustare Delicii

Parteneri:

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Biriș Goran Legal&Tax, The Tax Institute, Universitatea Politehnică din Timișoara, HORA, LAPAR, A.S.A.S., ASPES, Italprod.

Parteneri Media:

FoodBiz, Agrostandard, Revista Economistul, Lumea Banilor, Money.ro, Opinia Timișoarei, Ziua de Vest, Radio România Timișoara, #RomaniaFunctioneaza

Expoziție de produse românești la TimișoaraFoodSummit 2023
Expoziție de produse românești la TimișoaraFoodSummit 2023

Comentariile sunt închise