Tendințe culinare pentru 2024: de la sare nefinisată la mese multisenzoriale

Cu intrarea în anul 2024, experții culinari și bucătarii împărtășesc previziunile lor cu privire la evoluțiile industriei alimentare și la experiențele gastronomice pe care le vom întâlni în acest nou an.

Iată câteva tendințe remarcabile identificate de specialiștii Kimpton, reflectate în compilația Forbes SUA.

Tendințe Culinare pentru 2024:

1. Gustul oficial al anului 2024: Ube

Potrivit raportului privind Tendințele de Arome pentru Alimente și Băuturi al T. Hasegawa USA, Ube (cartof violet) va fi gustul oficial al anului. Cu o culoare mov strălucitoare și un profil de gust distinctiv, Ube va fi folosit într-o varietate de preparate, de la piureuri mov și gnocchi până la deserturi și băuturi inovatoare.

2. Seacuterie și conservarea peștelui

Conservele de pește de lux și plăcile de seacuterie vor continua să câștige popularitate. Se așteaptă să vedem mai multe varietăți de conserve de pește pe plăci de charcuterie, inclusiv sardine spaniole în ulei de măsline și stridii afumate cu habanero.

3. Varza preia coroana conopidei

Varza devine vedeta farfuriilor, fiind apreciată pentru versatilitatea, gustul și textura sa. Atât varietățile cunoscute, cât și cele mai rare, vor fi prezentate în moduri inovatoare pe meniuri, de la prăjite la caramelizate.

4. Maturare uscată creativă

Tehnica de maturare uscată devine din ce în ce mai populară, aducând un control sporit asupra texturii și adăugând profunzime aromelor. De la carne la legume, bucătarii explorează noi rețete captivante.

5. Patiseriile sunt din nou în trend

Influențe asiatice și franceze în deserturi, cu combinații dulci și sărate, marchează un trend crescut. Zaharurile alternative, precum cele din curmale, devin tot mai populare.

6. Ingrediente de Lux

Chefi din întreaga lume folosesc caviarul și trufele negre în preparatele lor, iar aceste ingrediente devin din ce în ce mai accesibile și mai diversificate.

Tendințele de dining în 2024

1. Mese Multisenzoriale

Experiențele culinare care implică toate simțurile devin tot mai căutate. Restaurantele se concentrează pe prezentare, sunet, miros și gust pentru a oferi o experiență holistică.

2. Gastronomie Mai Accesibilă

“Oamenii caută locuri potrivite pentru toate ocaziile,” spune Andrew Ayala, șeful bucătar al Le Jardinier. Fine dining-ul s-a schimbat – prevăd mai multe locuri cu una sau chiar două stele Michelin accesibile. Oamenii vor preparate unice care să scoată în evidență expertiza și originalitatea bucătarilor.”

3. Renunțarea la rezervări

Anna Altieri, Directorul Culinar Executiv al Spiegelworld, speră revenirea rezervărilor spontane de tip “Walk-In”. “Restaurantele realizează că rezervările luni în avans pot fi previzibile, dar elimină farmecul neașteptat. Iubesc localurile noi ce lasă o parte din mese deschise pentru cei care nu știu că vor un rigatoni picant peste 90 de zile.”

4. Revenirea Fine Dining-ului

“Aștept ca New York City să caute mai mult fine dining, de la mese albe la servirea elegantă,” spune Alex Teisanu, CEO al Monte Carlo Hospitality Group. “Oaspeții vor reveni la mesele în interior după restricțiile din pandemie, cred că vom vedea o cerere crescută.”

Trenduri de Cocktailuri/Băuturi pentru 2024

1. Cocktailuri cu texturi pentru simțuri: Arome precum praf de trandafir și fistic, crispare de fructul dragonului și nori comestibili de heliu adaugă textură și atractivitate vizuală la băuturile din meniuri.

2. O nouă undă de umami: Conducătorii barurilor Kimpton prevăd experimentarea cu spălarea cu grăsimi, creând subtonuri cremoase în băuturi precum martini cu somon sau cu ingrediente neobișnuite, cum ar fi confit de rață și spam.

3. Ingrediente din cămară în cocktailuri: Barurile vor folosi ingrediente de bucătărie în cocktailuri și băuturi non-alcoolice, de la ardei brazilieni la sos de soia și cacao integral.

4. Garnituri exagerate: De la mazăre snap la imprimante 3D, garniturile evoluează către ornamente elaborate ce transformă rapid gustul unui cocktail.

5. Călătoria cuișoarelor: Cuișoarele devin un aditiv versatil, aducând arome dinamice în băuturi și preparate trans-sezonale.

6. Spirite unice Latino-Americane: Creșterea în popularitate a spiritelor latino-americane precum Aguardiente, Singani și Cocuy.

7. Accent pe ingrediente locale și sustenabilitate: Barurile și restaurantele care pun accent pe ingrediente locale și sustenabilitate devin mai atrăgătoare pentru clienți.

8. Tea-Time în loc de Espresso Martini: Creșterea băuturilor fără alcool, în special a celor cu cafea și ceai, aduc o adâncime nouă și note amare plăcute.

9. Vara Spritz-urilor Uscate: Spritz-urile rămân populare în vara cu cocktailuri mai puțin alcoolizate, evidențiind ingrediente locale.

Sursă: Forbes

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise