Fructe și legume marcate cu laser, o soluție sustenabilă

Într-un efort de a reduce poluarea generată de ambalaje și de a promova practici sustenabile în industria alimentară, compania suedeză ICA a adoptat o inovație remarcabilă – etichetarea fructelor și legumelor cu ajutorul marcării cu laser.

Procesul implică utilizarea unei tehnologii avansate cu lumină puternică, care înlătură pigmentul de pe coaja fructelor, creând astfel un marcaj invizibil. Acest procedeu nu afectează viața la raft și nici calitatea produsului. Potrivit lui Peter Hagg, managerul departamentului de business de la ICA, acest tip de etichetare naturală ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului.

Un alt beneficiu al acestei tehnologii constă în reducerea amprentei de carbon. Tehnologia cu laser generează mai puțin de 1% din emisiile de carbon produse de abțibildurile tradiționale de aceleași dimensiuni. Stephane Merit, managerul de dezvoltare în business al companiei spaniole Laser Food, care a dezvoltat această tehnologie, subliniază impactul pozitiv pe care îl poate avea această inovație la nivel global, într-o perioadă în care milioane de abțibilduri sunt utilizate zilnic pe produsele alimentare.

Producătorii de tehnologie laser vând echipamentele la un preț destul de ridicat, dar mulți consideră aceasta o investiție justificată. Michael Wilde, managerul de sustenabilitate și comunicare de la Nature&More, afirmă că, deși poate fi necesară o inițială investiție semnificativă, aceasta este orientată către viitor. “Credem că din ce în ce mai multe supermarketuri vor îmbrățișa ideea. Economisește resurse, emisii de carbon și energie”, a adăugat Wilde.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Agrointel


Comentariile sunt închise