Motivele protestelor fermierilor din Europa și cum sunt exploatate politic
După numeroasele proteste desfășurate în Olanda, Spania și Franța în ultimii ani, agricultorii din Germania – cea mai mare economie a Uniunii Europene – au ajuns să-și exprime nemulțumirea față de planurile guvernului lui Olaf Scholz de a majora impozitele și taxele privind poluarea.
Practic, fermierii din cele mai bogate economii europene protestează tot mai vehement împotriva politicilor de mediu ale guvernelor, considerând că aceste politici devin din ce în ce mai oneroase pentru ei. Acest val de nemulțumiri și proteste atrage, totuși, atenția partidelor extremiste și mișcărilor conspiraționiste, care încurajează o rezistență masivă și chiar răsturnarea guvernului, conform unei analize realizate de The Guardian.
În anul precedent, fermierii olandezi au blocat autostrăzile cu baricade de bălegar, protestând împotriva deciziei autorităților de a reduce drastic emisiile de azot. Fenomene similare au avut loc și în Belgia, anul trecut, precum și în Franța și Spania, iar acum a venit rândul Germaniei, cea mai mare economie europeană, să se confrunte cu această revoltă. În decembrie 2023, fermierii furioși din Germania au aruncat bălegar pe străzile Berlinului, exprimându-și opoziția față de planurile guvernului de a reduce subvențiile pentru carburanții folosiți în mașinile agricole. Cu toate acestea, guvernul german nu a implementat complet planul de reducere a subvențiilor, iar grupurile de lobby ale fermierilor insistă ca acesta să fie respins în totalitate.
Protestul masiv de la Poarta Brandenburg din Berlin, organizat de fermieri, a adunat aproximativ 10.000 de participanți, inclusiv 3.000 de tractoare și 2.000 de camioane, adăugând presiune asupra coaliției cancelarului Olaf Scholz, care se confruntă cu dificultăți bugetare și cu ascensiunea forțelor de extremă dreapta. Un sondaj recent, citat de dpa, arată că peste două treimi dintre germani, adică 68%, susțin protestele fermierilor împotriva planurilor guvernului de a elimina anumite subvenții. Guvernul federal intenționează să renunțe treptat la scutirea de accize pentru combustibilul diesel folosit în agricultură, o măsură în vigoare de peste 70 de ani. Sub presiune, executivul a decis o reducere graduală pe parcursul următorilor trei ani, în locul eliminării bruște planificate inițial.
În contextul acestor proteste, extremiștii de dreapta și conspiraționiștii își intensifică prezența și acțiunile. Conform BBC, extrema dreaptă încearcă să declanșeze o revoluție în Germania și să capitalizeze pe amplele proteste ale fermierilor. Mesajele conspiraționiste se înmulțesc, cu sloganuri precum “Cine controlează mâncarea, controlează oamenii”. În timpul protestelor la Berlin, au apărut avertismente cu privire la infiltrarea mișcării fermierilor de către extremiști care susțin ideologia “Germania întâi”. Grupări neonaziste și monarhiste se adună tot mai numeros la protestele fermierilor, blocând străzi în capitala germană. Pe canalele de Telegram, discuții despre posibilitatea unei rezistențe în masă pentru “demontarea” guvernului au început să circule.
În Olanda, protestele au condus la formarea “Mișcării Fermierului-Cetățean”, un partid rural-populist care a obținut rezultate bune în alegerile locale din martie anul trecut și a ocupat locul 6 în alegerile generale din noiembrie 2023. Aceste proteste au, de asemenea, alimentat creșterea mesajelor conspiraționiste pe rețelele sociale, referitoare la pandemia Covid, criza climatică și migrație.
În Germania, asociația fermierilor a reafirmat distanțarea față de orice grup de extremă dreapta care încearcă să obțină capital politic de pe urma protestelor.
Similar, în România, politicieni extremiști precum George Simion sau Diana Șoșoacă au fost huiduiți de fermieri. Liderul AUR, George Simion, a participat la protestul fermierilor din Chiajna, acuzând forțele de ordine că îi împiedică pe manifestanți să-și exprime nemulțumirile. Senatoarea extremistă Diana Șoșoacă s-a confruntat și ea cu jandarmii în același context. Cu toate acestea, un alt membru AUR, Claudiu Târziu, a negat implicarea partidului în organizarea protestelor fermierilor și transportatorilor, susținând că revendicările acestora sunt legitime și necesită soluții urgente pentru beneficiul economiei naționale și al cetățenilor români.
Sursă – Digi24 –
Editor: Florin Niță
Comentariile sunt închise