„Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”, minimis de 30.000 euro

Ministerul Mediului va lansa un nou program –  „Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”, în 2024, bugetul pus la dispoziția fiecărui fermier care vrea să-și cumpere un utilaj nou fiind de 30.000 euro.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că programul va fi derulat cu buget de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) și în mod sigur va fi demarata, în acest an.  Deocamdată, însă, totul este la stadiul de discuții, după câte se pare.

 „Într-o fază destul de incipientă aş spune, este „Rabla la tractoare şi maşini agricole”, un program despre care s-a mai discutat.

Ne propunem ca, în baza unui ajutor de minimis de maximum 30.000 euro pe fiecare fermier, să finanţăm achiziţia de tractoare şi maşini agricole.

Astfel de investiţii nu au fost până acum finanţate din bugetul Fondului pentru Mediu”, a afirmat ministrul.

”Casa Verde Fotovoltaice”, buget record

În acest an, cea mai mare sumă merge către programul ”Casa Verde Fotovoltaice”, care va avea la dispoziție un buget de două miliarde de lei, un buget record, după ce în 2023 a avut la dispoziție 1,73 miliarde lei.

 „Ne vom opri atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

De asemenea, pentru construirea de piste de biciclete va fi alocat un buget de 600 de milioane de lei, în timp ce pentru Programul de apă-canal este stabilit un buget de 1,5 miliarde de lei pentru finanţarea de sisteme integrate de alimentare cu apă şi staţii de canalizare.

În același timp, 500 de milioane de lei sunt alocate pentru programul care vizează decontaminarea siturilor poluate din România.


 

Comentariile sunt închise