Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea continua

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită și după data de 31 ianuarie 2024. Această decizie vine în contextul în care rezultatele indică o scădere semnificativă a prețurilor la aceste alimente în anul 2023, de până la 28%, comparativ cu anul 2022, când prețurile înregistraseră o creștere de 18%.

Florin Barbu a subliniat importanța acestei măsuri pentru familiile cu venituri mici și medii din România, evidențiind că 50% dintre români consumă alimentele incluse în această ordonanță. Ministrul a exprimat dorința ca aceste categorii sociale să beneficieze în continuare de adaos comercial redus pentru alimentele de bază, în vederea menținerii accesibilității acestora.

Ordonanța de Urgență nr. 67/2023, care a intrat în vigoare pe 1 august 2023, viza 14 grupe de produse alimentare, printre care se numără pâinea, laptele de vacă proaspăt, ouăle, uleiul de floarea soarelui, carnea de pui și porc, legumele și fructele proaspete. În octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial, extinzând lista produselor cu adaos comercial plafonat pentru a include și alte alimente, cum ar fi orezul, cozonacul, bulionul de roșii, smântâna, margarina, drojdia, perele, usturoiul și carnea tocată.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Roaliment


Comentariile sunt închise