România, cel mai ieftin stat UE la consum în 2022

În anul 2022, România a fost statul membru cu cel mai scăzut nivel de prețuri la bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, potrivit datelor semi-definitive publicate de Institutul Național de Statistică.

Indicii nivelului prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației arată că România și Bulgaria au avut prețuri cu 41% sub media Uniunii Europene. În cadrul statelor membre, cele mai ridicate prețuri s-au înregistrat în Danemarca, urmată de Irlanda, Luxemburg și Finlanda.

Datele, calculate de Eurostat în decembrie 2023, arată că pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, se plătesc 100 de euro la nivelul Uniunii Europene. La cele două extreme, Danemarca a avut prețuri de 149 de euro, în timp ce România și Bulgaria au avut prețuri de doar 59 de euro. România s-a evidențiat ca cel mai ieftin stat membru la categoria “Alimente și băuturi nealcoolice”, fiind urmată de Polonia. În același timp, Bulgaria a avut cel mai mic nivel al prețurilor la băuturi alcoolice, întreținerea locuinței și alte categorii.

De asemenea, în domeniul zootehnic, o companie germană intenționează să investească în 10 ferme de porci în România, cu câte 100.000 de capete fiecare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că este în discuții cu o altă companie germană “foarte mare”, care ar putea să își mute întreaga procesare în România, transformând țara în cel mai mare procesator din sud-estul Europei în următorii trei ani.

Sursa: Economedia

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise