Premium Porc sacrifică 20.300 de porci din cauza PPA

Unul dintre liderii producției de carne de porc din România, grupul danez Premium Porc, se confruntă cu o situație gravă, având în vedere un nou focar de Pesta Porcină Africană (PPA). Toți cei 20.300 de porci din ferma de la Golești (Vrancea) vor fi sacrificați și îngropați în următoarea perioadă, conform declarațiilor prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici.

Focarul, inițial localizat într-o singură hală, s-a răspândit rapid în întreaga exploatație, obligând operatorul să eutanasieze întregul efectiv de suine. Impactul economic este dificil de estimat, având în vedere că vor fi necesare luni întregi pentru proceduri de dezinfectare, reorganizare și reintroducere a animalelor, implicând un proces ce se întinde pe o perioadă de aproximativ nouă luni.

„Având în vedere că operatorul nu va mai avea operațiuni financiare, vânzări, nu va mai plăti nici taxele aferente, TVA, impozite directe sau indirecte, contribuții pentru angajați la bugetul asigurărilor de sănătate sau de pensie. Conform datelor de la Finanțe, contribuția societății la bugetul de stat era undeva de circa 11,5 milioane de lei anual, undeva la aproape un milion de lei pe lună, astfel că impactul bugetar va fi destul de mare”, a completat Nicușor Halici.

Această situație nu este nouă pentru Premium Porc, deoarece ferma de la Golești a fost afectată și în 2021 de pesta porcină, determinând sacrificarea a aproximativ 30.000 de suine. Aceste evenimente pun la încercare nu doar producătorii, ci și industria porcină românească în ansamblu.

Sursă: Forbes.ro

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise