Plafonul comercial la alimentele de bază se prelungește

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că adaosul comercial la alimentele de bază va rămâne plafonat la maximum 5% pentru încă 60 de zile, în cadrul eforturilor de a controla creșterea prețurilor la produsele alimentare.

Această măsură, implementată în octombrie anul trecut, trebuia să expire pe 1 februarie, dar guvernul a decis să o prelungească pentru a asigura stabilitatea pe piața alimentară.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile la produsele alimentare au înregistrat o creștere de 5.8% în luna decembrie 2023 față de aceeași perioadă a anului precedent. În contrast, în luna iunie 2023, înainte de implementarea plafonului comercial, diferența era de aproape 18%.

Surse oficiale indică faptul că guvernul se pregătește să adopte miercuri o ordonanță pentru prelungirea cu încă 60 de zile a mecanismului de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază. Măsura vizează în special șapte produse alimentare esențiale: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: HotNews


Comentariile sunt închise