Franța: fermierii blochează drumurile din jurul Parisului

Fermierii francezi au început să mute sute de tractoare în efortul de a bloca rutele cheie către capitala Franței, numită „asediul Parisului”.

Fermierii susțin că sunt afectați de scăderea veniturilor, reglementările de mediu, birocrația în creștere și concurența din partea importurilor.

Autoritățile franceze spun că 15.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a opri tractoarele care pătrund în capitală și în alte orașe.

Alte proteste au loc în toată țara

Sute de mii de fermieri s-au mutat luni pentru a bloca autostrăzile importante către Paris, în timp ce proteste similare au avut loc în Germania, Belgia și Țările de Jos.

„Nu putem face agricultură ieftină… trebuie să putem trăi din comerțul nostru”, a declarat un protestatar din Paris pentru BBC.

În timp ce sindicatele agricole au numit protestul „un asediu al Parisului”, drumurile secundare către oraș au rămas deschise.

Fermierii spun că scopul lor este de a opri livrările de alimente care ajung la supermarketuri – ceva ce oficialii i-au avertizat să nu facă.

Dar polițiștii au primit ordin să nu intervină, iar până acum nu au existat semne de dezordine.

Șeful celui mai mare sindicat al fermierilor din Franța, Federația Națională a Sindicatelor Agricole (FNSEA), Arnaud Rousseau, a declarat că scopul este de a forța guvernul să găsească o soluție rapidă la impas.

El a mai spus că mișcarea de protest va continua peste tot în Franța „cu obiectivul foarte concret de a se anunța măsuri de urgență” – în special în ceea ce privește prețurile alimentelor și reciprocitatea regulilor.

Ca răspuns la blocade, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Prisca Thevenot, a declarat că noi măsuri vor fi anunțate azi, pe lângă cele anunțate săptămâna trecută.

Săptămâna trecută a inclus eliminarea unei creșteri planificate a taxelor pe combustibil și sprijin suplimentar pentru fermierii ale căror animale se îmbolnăvesc.

Palatul Elysée a anunțat, de asemenea, că președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi la Bruxelles, pentru a discuta despre industria agriculturii și sprijinul la nivelul UE pentru fermieri.

Sursa: BBC

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise