Noile controale la granița UK ridică bariere pentru importurile alimentare

Miercuri 31 ianuarie 2024 a marcat impunerea unor noi controale la granița Regatului Unit asupra importurilor alimentare provenite din Uniunea Europeană, carnea, ouăle, peștele și produsele lactate fiind doar câteva din categoriile de produse proaspete care acum vor necesita “certificate de sănătate pentru export” și alte documente înainte de a fi admise pe teritoriul britanic.

Aceste controale marchează primul moment in care producătorii de alimente din UE se confruntă cu birocrația post-Brexit, după ieșirea Marii Britanii din piața internă și uniunea vamală ale UE în ianuarie 2021.

Autoritățile britanice susțin că aceste controale vor contribui la prevenirea importului de boli și dăunători din produsele vegetale și animale. Cu toate acestea, organizațiile industriale avertizează că aceste măsuri ar putea duce în cele din urmă la creșterea prețurilor la produsele de bază și la perturbarea aprovizionării, în special atunci când controalele fizice la graniță vor fi introduse la sfârșitul lunii aprilie.

Asociația Britanică a Producătorilor de Carne a declarat că există riscul unei “șocuri brusc în lanțul de aprovizionare alimentară”, inclusiv din cauza diferențelor crescânde în regulile de siguranță alimentară dintre UK și UE, precum și din cauza lipsei de medici veterinari din UE disponibili pentru a semna certificatele de sănătate pentru export.

Inflația anuală a prețurilor alimentare din Marea Britanie a atins 19% în martie anul trecut, cel mai ridicat nivel în ultimii 45 de ani, și a scăzut la 8% în decembrie. Cu toate acestea, prețurile continuă să crească, deși intr-un ritm mai lent decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Europa este principalul furnizor extern de alimente al Marii Britanii, contribuind cu peste o pătrime din alimentele consumate în aceasta țară.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: CNN


Comentariile sunt închise