Ministrul Agriculturii despre piața cerealelor după 2 ani de război în Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnalat că piața cerealelor a suferit un dezechilibru semnificativ după declanșarea războiului din Ucraina. El a precizat că prețul unui kilogram de grâu, care se situa anterior la 1,8 lei, a scăzut acum la 0,9 lei, o consecință a perturbărilor globale generate de conflictul ucrainean, conform informațiilor transmise de News.ro.

Întrebat despre impactul războiului asupra agriculturii românești în cadrul unui interviu acordat Antena 3 CNN, Florin Barbu a subliniat că de la declanșarea conflictului, piața mondială a cerealelor a fost afectată în mod semnificativ. În timpul războiului, prețul unei tone de grâu a atins suma de 1.800 de lei, pentru a scădea ulterior la 0,9 lei pe kilogram, după stabilizarea situației la nivel global. Ministrul a exprimat convingerea că prețurile cerealelor vor înregistra o creștere și a subliniat sprijinul acordat fermierilor români prin diverse forme de subvenții publicate deja în Monitorul Oficial.

Printre aceste forme de sprijin se numără un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar în sectorul zootehnic, 100 de euro pe cap de animal în sectorul zootehnic și 100 de euro pe UVM în sectorul suinelor. Florin Barbu a evidențiat că plățile directe către fermieri în anul 2024 vor atinge suma de 3,3 miliarde de euro. În plus, guvernul român alocat fonduri suplimentare pentru fermieri, incluzând granturi sub diverse forme.

În ceea ce privește compensațiile oferite de Comisia Europeană pentru pierderile suferite de țările afectate de război, ministrul a explicat că în 2023, UE a alocat 29,7 milioane de euro, iar guvernul român a contribuit cu încă 30 de milioane de euro. Aceste fonduri au permis reducerea prețului la motorină cu peste 50%, ajungând la 3,63 lei pe litru în 2023. Barbu a menționat și acțiunile viitoare, cum ar fi suportarea a 25% din acciza utilizată în agricultură în acest an, ceea ce se traduce într-un cost de peste 2 lei pe litru de motorină.

Sursă – Digi24 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise