A cumpărat sau nu Romania grâu ucrainean?

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat într-o declarație recentă că, la momentul actual, România nu a efectuat importuri de grâu din Ucraina. Cu toate acestea, ministrul a elucidat că înregistrările evidențiază depunerea a șapte cereri de import pentru cereale din Ucraina la Ministerul Agriculturii, însă niciuna dintre acestea nu a fost aprobată în prezent.

Întrebat despre cantitatea de grâu importată de România din Ucraina, Florin Barbu a subliniat că, până în prezent, țara nu a desfășurat astfel de operațiuni. În cadrul interviului acordat postului Antena 3 CNN, ministrul a discutat și despre afirmația adjunctului directorului Institutului Național de Economie Agrară din Ucraina, care a menționat că România se situează pe primul loc în clasamentul țărilor importatoare de produse agricole din Ucraina.

Referindu-se la produsele agroalimentare, Barbu a evidențiat zahărul ca exemplu, unde România produce doar 23% din consumul său total. În acest context, a recunoscut importul de zahăr din Ucraina, explicând că țara noastră acoperă doar o fracțiune semnificativă a cererii interne. În ceea ce privește importurile de cereale, ministrul Agriculturii a subliniat că acestea au fost interzise de către Uniunea Europeană încă de la declanșarea conflictului din Ucraina. Mai târziu, România a instituit un mecanism de licențiere, permițând importul doar fermierilor și procesatorilor locali, excluzând intermediarii sau alți comercianți de cereale.

Barbu a precizat că, deși au fost depuse șapte cereri de import de cereale din Ucraina la Ministerul Agriculturii, niciuna dintre acestea nu a primit aprobare până în prezent. A subliniat, de asemenea, că doar fermierii și procesatorii români au dreptul să importe cereale din Ucraina conform reglementărilor instituite. De menționat este și faptul că, în contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană a interzis importurile de cereale, iar controlul asupra acestora a fost consolidat printr-un acord între statul ucrainean și statul român.

În concluzie, ministrul Florin Barbu a susținut că, în urma verificărilor efectuate la notificarea fermierilor privind posibilele cantități de cereale din Ucraina, s-a constatat că acestea erau de fapt semințe destinate culturii agricole în România. El a făcut un apel public pentru ca instituțiile statului să verifice în continuare această situație.

Sursă – Digi24 –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise