MOL România alocă 854.000 de lei pentru proiecte de mediu
MOL România, în colaborare cu Fundația pentru Parteneriat, lansează cea de-a 18-a ediție a Programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România. Scopul programului este de a susține proiecte de mediu și de a implica tinerii în inițiativele de conservare a naturii.
Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) pot depune cereri de finanțare pentru proiecte legate de cele două componente ale programului: Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate. Valoarea totală a finanțării disponibile pentru aceste proiecte este de 854.000 de lei.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiecte de mediu este 26 februarie 2024. Bugetul alocat pentru fiecare proiect în ambele componente ale programului, Arii Naturale Protejate și Permacultură în Zone Urbane, este de 40.000 de lei.
„Suntem mândri să continuăm proiectul nostru tradițional, Spații Verzi, pe care îl derulăm încă din 2006. Prin această inițiativă, care este o extensie a angajamentului nostru de sustenabilitate pe termen lung, am reușit să susținem implicarea a peste 250.000 de tineri în inițiative menite să îi ajute să descopere de ce este important să prețuiască mediul, oferindu-le, în același timp, acces la resursele de care au nevoie pentru a face asta. Datorită acestui program, câștigătorii granturilor au organizat aproape 3.000 de activități extrașcolare, care au culminat cu reabilitarea unor suprafețe extinse de teren, acțiuni de plantare de arbori și arbuști și crearea unor poteci tematice în ariile naturale protejate,” a declarat Gábor Mozga, CEO & Country Chairman al MOL România.
Componenta de Permacultură în Zone Urbane va oferi finanțare pentru inițiative care promovează conceptul de permacultură și contribuie la dezvoltarea agriculturii durabile în orașe, punând accent pe implicarea comunităților locale.
Pentru componenta Arii Naturale Protejate, sunt eligibile inițiativele care promovează ariile protejate din România. Proiectele care implica activ comunitățile locale, ONG-urile și școlile, ajutând oamenii să înțeleagă mai bine rolul ariilor protejate și importanța conservării acestora, sunt încurajate.
Premii suplimentare pentru proiectele cu cele mai bune rezultate
După implementarea proiectelor finanțate, se va acorda un bonus de 10.000 de lei pentru cel mai bun proiect din fiecare categorie – Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate – în funcție de rezultatele obținute.
Câștigătorii din 2023 la categoriile Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate au fost Asociația “Părinți în Dialog” din Timișoara și Fundația ProPark pentru Arii Protejate din Brașov. Aceste organizații au implementat proiecte axate pe agricultura durabilă și curse de aventură, promovând educația ecologică și implicarea comunității.
Solicitanții trebuie să trimită cereri de finanțare prin e-mail la adresele spatiiverzi@repf.ro și programulspatiiverzi@gmail.com până la data de 26 februarie 2024, ora 16:00.
Pentru mai multe detalii despre program, cei interesați pot vizita site-ul www.spatiiverzi.org.ro.
Aspecte statistice ale programului Spații Verzi
În 2023, au fost alocate finanțări în valoare totală de 812.371 de lei pentru 22 de proiecte, implicând peste 5.500 de participanți. Componenta Permacultură în Zone Urbane a implicat dezvoltarea a 8.086 de metri pătrați de teren cultivat, cu peste 1.800 de arbori și arbuști plantați, precum și diverse plante aromatice, legume și fructe.
Componenta Arii Naturale Protejate a inclus crearea a 5 poteci tematice, organizarea a 11 tabere Junior Ranger și desfășurarea a 78 de activități extrașcolare de educație ecologică.
Pe parcursul celor 17 ani de existență a programului, au fost finanțate în total 693 de proiecte de protecție a mediului cu 9.925.426 de lei, implicate peste 265.000 de persoane, în special copii și tineri. În cadrul componente Arii Naturale Protejate au avut loc 1.529 de activități extrașcolare de educație ecologică, s-au organizat 173 de tabere Junior Ranger și s-au înființat și amenajat 154 de noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.
Sursă: CSR Media
Editor: Alexandra Băncilă
Comentariile sunt închise