Beneficiile unui nou sistem alimentar global: 10 trilioane de dolari pe an

O schimbare către un sistem alimentar global mai sustenabil ar putea aduce beneficii economice anuale de până la 10 trilioane de dolari și îmbunătăți starea de sănătate umană, potrivit celui mai cuprinzător studiu economic de acest tip.

Cercetarea arată că sistemele alimentare existente distrug mai multă valoare decât creează din cauza costurilor ascunse legate de mediu și sănătate, practic împrumutând din viitor pentru a obține profituri în prezent.

Sistemele alimentare generează o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, plasând lumea pe o traiectorie de încălzire de 2,7 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Acest lucru creează un cerc vicios, întrucât temperaturile mai ridicate aduc condiții meteorologice extreme și daune mai mari recoltelor.

Insecuritatea alimentară pune, de asemenea, o povară asupra sistemelor medicale. Studiul a prezis că o abordare business-as-usual ar duce la 640 de milioane de oameni subponderali până în 2050, în timp ce obezitatea ar crește cu 70%.

Studiul a estimat costurile ascunse ale alimentelor, inclusiv schimbările climatice, sănătatea umană, nutriția și resursele naturale, la 15 trilioane de dolari și a creat un nou model pentru a proiecta evoluția acestor costuri ascunse în timp, în funcție de capacitatea umanității de a se schimba.

Raportul a fost realizat de Comisia de Economie a Sistemului Alimentar, formată de Institutul Potsdam, Coalitia pentru Alimentație și Utilizare a Terenurilor și EAT, o coaliție holistică pentru sistemele alimentare formată din Centrul de Reziliență Stockholm, Wellcome Trust și Fundația Strawberry. Parteneri academici includ Universitatea Oxford și London School of Economics.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Guardian


Comentariile sunt închise