Inovație agricolă: roboți utilizati pentru plantarea precisă a culturilor

În cadrul unor experimente desfășurate in campusul Universității din Shropshire, Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că mașinăria agricolă autonomă ghidată de GPS poate contribui semnificativ la diversificarea fermelor prin plantarea precisă a culturilor.

Roboții agricoli autonomi pot planta și recolta multiple culturi în proximitate strânsă, facilitând interacțiuni benefice între plante diferite și crescând potențialul de biodiversitate. Această abordare este posibilă datorită tehnologiei robotice care permite spațierea plantelor mai aproape una de cealaltă, depășind practica obișnuită de împărțire a câmpurilor în benzi înguste cu plante diferite, cunoscută sub denumirea de strip cropping.

Roboții folosiți în experiment sunt echipați cu un dispozitiv de semănat care plasează culturile în rânduri de 2 metri lățime și cu o combina care recoltează plantele odată ce ajung la maturitate. Experimentul din acest an a implicat jumătate de hectar cu rânduri repetitive de grâu, orz și fasole, plantate ca benzi separate și îngrijite individual.

Cercetătorii au observat impactul benefic reciproc al culturilor, cu fasolea extrăgând azotul necesar creșterii grâului și orzului și stocându-l în sol. Această interacțiune naturală reduce necesitatea de a utiliza îngrășăminte artificiale, contribuind la reducerea impactului de carbon și simplificarea practicilor agricole. Plantarea culturilor de înălțimi variate, recoltate în diferite perioade ale anului, poate, de asemenea, stimula creșterea prin expunerea la mai multă lumină solară pe fiecare rând.

În următorul an, cercetătorii intenționează să planteze culturi de iarnă și să extindă diversitatea plantelor pe același camp.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: New Scientis


Comentariile sunt închise