APIA: peste 95% dintre fermieri au primit subvențiile, dar nemulțumirile persistă

În ciuda unui proces dificil și a întârzierilor în dezvoltarea softurilor pentru plăți, peste 95% dintre fermierii care au depus cereri de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în anul 2023 au primit, până în prezent, banii pentru cel puțin o schemă de plată.

Directorul general al APIA, Ionuț Lupu, a declarat că din cele 760.000 de cereri depuse în 2023, minim o plată a fost efectuată pentru 725.000 de beneficiari. Cu toate acestea, recunoaște că au existat dificultăți legate de dezvoltarea softurilor pentru plăți, iar unele contracte au fost semnate în ultimele zile ale anului 2023.

Cu toate acestea, șeful APIA a recunoscut că există provocări majore în ceea ce privește măsurile, printre care și PD-04, unde softul are termen de finalizare până la finalul lunii mai. Cu toate acestea, s-a obținut o promisiune de la dezvoltatorul de soft pentru efectuarea plăților pentru PD-04 în a doua jumătate a lunii martie.

Cu toate eforturile depuse, un număr semnificativ de fermieri au manifestat nemulțumire față de întârzieri, iar autoritățile APIA rămân sub presiunea de a asigura o distribuție eficientă și la timp a subvențiilor către toți beneficiarii. Situația continuă să fie monitorizată îndeaproape de către comunitatea agricolă și de către opinia publică.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: AgroPress


Comentariile sunt închise