Opinie: dialogul nu este suficient pentru rezolvarea problemelor fermierilor

Louise Fresco, o reputată personalitate științifică și autoare olandeză specializată în alimentația globală durabilă, a atras atenția asupra insuficienței dialogului în rezolvarea problemelor fermierilor și a celor alimentare din Europa. Ea a evidențiat că protestele fermierilor reprezintă doar vârful unor probleme sociale mai ample, subliniind necesitatea unei abordări mai complexe și eficiente.

Criticând “proliferarea regulilor” și o abordare uniformă față de producătorii agricoli din diverse regiuni ale Europei, Fresco s-a exprimat sceptic față de recentul ‘dialog strategic’ inițiat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ONG-uri și actori din sectorul agro-alimentar. Potrivit cercetătoarei olandeze, există un “mare risc de a ajunge la o declarație în care adevărul este undeva la mijloc”, considerând că abordarea simplistă nu face față complexității problemei.

Protestele fermierilor, conform cercetătoarei, sunt doar “vârful aisbergului” al unei stări în care oamenii nu se simt reprezentați sau valorizați în munca lor. Fresco a evidențiat neînțelegerea fermierilor de către restul societății și a subliniat că diferențele semnificative dintre diversele medii ecologice și tipuri de fermieri din Europa nu pot fi ignorate.

În ceea ce privește propunerile de viitor, Louise Fresco a susținut necesitatea unei politici agricole europene coerente, aducând în discuție conceptul de “Mansholt Plan 2.0”. Inspirat de figura lui Sicco Mansholt, fost Comisar pentru agricultură și președinte al Comisiei Europene, acest plan ar trebui să abordeze diversitatea agriculturii europene și să integreze dimensiuni precum gestionarea peisajului și a mediului, reducerea emisiilor de CO2 și sprijinirea inovației.

“Cred că trebuie mai întâi să ai destul curaj să spui acestea sunt problemele cu care ne confruntăm și trade-off-urile posibile și aceasta este direcția în care trebuie să mergem. Trebuie să fim responsabili, dar trebuie să avem, de asemenea, grijă de agricultură ca sector cheie pentru viitor”, a concluzionat Louise Fresco.

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Euractiv


Comentariile sunt închise