Industria cârnaţilor înregistrează o creștere explozivă

Industria cârnaţilor din Romania ajunge să genereze anual aproape 1 miliard de euro, conform datelor recente publicate de Eurostat în studiul “Key Figures on The European Food Chain 2023 Edition”.

Carnatii au reușit să detronizeze berea și să ocupe prima poziție în topul categoriilor din industria alimentară și a băuturilor în funcție de valoarea generată în 2022.

Potrivit Eurostat, Romania se află pe locul șapte în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea producției de cârnați, contribuind cu o cotă de 3,5% la piața europeană. Într-o creștere spectaculoasă, valoarea producției de carnati a atins 0,9 miliarde de euro în 2022, față de anul precedent, când aceasta se situa la 0,72 miliarde de euro, înregistrând o creștere de aproximativ 25%.

“Într-un peisaj dominat de produse lactate în Italia, Franța, Grecia și Estonia, carnatii au devenit adevărații regi ai bucatelor în Polonia, Austria, Romania, Slovacia și Slovenia”, arată analiza Eurostat.

Există trei grupuri de produse unde valoarea producţiei UE în 2022 a fost de peste 25 miliarde de euro: băuturi răcoritoare (30 miliarde euro), prăjituri şi produse de patiserie (27,8 miliarde euro) şi cârnaţi (26,6 miliarde euro).

Editat: Catalin Trifu

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise