În agricultură, tehnicile genomice nu vor repeta respingerea dezastruoasă a OMG-urilor

Noile Tehnici Genomice (NTG) ne oferă șansa de a apăsa butonul de resetare – și de a îmbrățișa o tehnologie care poate face agricultura mai conștientă de climă, mai durabilă și mai fructuoasă, scriu Onyaole Patience Koku și Diana Lenzi.

Aproape trei duzini de laureați ai premiului Nobel s-au alăturat celor peste 1.000 de oameni de știință pentru a îndemna membrii Parlamentului European să adopte tehnologia de editare genetică bazată pe știință.

Noile tehnici genomice (NTG), scriu ei într-o petiție, „au o promisiune imensă pentru o agricultură durabilă, o securitate alimentară sporită și soluții medicale inovatoare”.

Nu ne putem permite repetarea respingerii OMG-urilor („organisme modificate genetic”)

Propunerea UE de reglementare a NTG-urilor, pe cât este un pas înainte binevenit în înțelegerea și acceptarea marilor beneficii pe care agricultura și societatea civilă le-ar putea obține atât datorită introducerii tehnologiei NTG în ameliorarea plantelor, este o mizerie.

În timp ce mulți fermieri, părți interesate și ONG-uri europeni sunt atrași de această inovație importantă și recunosc avantajul său enorm, alții rămân sceptici.

Miza este uriașă. Pe o piață globală, eșecul introducerii NTG-urilor în Europa va afecta nu numai fermierii europeni care se străduiesc să facă mai mult cu mai puțin și să-și îmbunătățească angajamentul față de sustenabilitate, ci și să afecteze din neatenție fermierii africani care depind de comerțul cu Europa.

„Ceea ce nu ne putem permite este o repetare a respingerii dezastruoase de către Europa a OMG-urilor, o tehnologie sigură care a transformat agricultura în Americi și în cea mai mare parte a Asiei, unde le-a permis fermierilor să cultive mai multe alimente de bază, să lupte împotriva dăunătorilor și bolilor și să construiască rezistență climatică în culturile lor.”

În petiția lor, oamenii de știință vorbit răspicat, implorând europenii „să se angajeze cu majoritatea covârșitoare a fermierilor și a experților autentici, nu cu lobbyiștii reactivi anti-știință în bula de la Bruxelles”.

În Italia, NTG-urile ar putea ajuta fermierii să depășească efectele devastatoare ale schimbărilor climatice și răspândirea dăunătorilor și ciupercilor incontrolabile pe care metodele tradiționale de control și contrast nu le mai pot învinge.

Și pot face mai ușor pentru fermierii ecologici să producă alimente la prețuri accesibile și să concureze pe piață, rămânând în același timp fideli principiilor lor de bază.

În Africa, unde productivitatea agricolă este în urmă cu restul lumii, NTG-urile pot ajuta fermierii să crească culturi mai bune care produc mai multă hrană, să ne hrănească vecinii și să ne împingă către autosuficiență economică. NTG-urile vor duce, de asemenea, la o nouă rundă de descoperiri medicale uimitoare.

Nimic din toate acestea nu se va întâmpla fără conducerea politică și științifică a Europei.

O șansă de a apăsa butonul de resetare

În ultimele luni, diferite organisme din cadrul birocrației politice a UE au luat în considerare promisiunea NGT-urilor, dar deliberările lor au generat în mare parte incertitudine.

În 2024, ei trebuie să se străduiască să vină cu o abordare consecventă și bazată pe dovezi care să înceapă să rezolve problema în favoarea acestei tehnologii excelente.

Dar acum este și momentul ca guvernele naționale să-și arate sprijinul pentru acest regulament.

Propunerea se află acum în mâinile Consiliului și va fi acolo pentru sprijinul sau respingerea liderilor Europei care va determina dacă dorim ca știința să fie lumina călăuzitoare pentru tranziția Europei către sisteme alimentare mai durabile.

Politicile UE determină regulile care guvernează țările sale membre, desigur, dar influența lor depășește cu mult granițele lor.

Când UE s-a opus OMG-urilor la începutul secolului, o mare parte din lumea în curs de dezvoltare i-a urmat exemplul – și apoi a privit cu invidie cum fermierii din Statele Unite, Canada, Argentina și Brazilia au adoptat biotehnologia și au avansat cu cele mai mari randamente pe care le-a avut agricultura.

NTG-urile ne oferă șansa de a apăsa butonul de resetare și de a îmbrățișa o tehnologie care poate face agricultura mai conștientă de climă, mai durabilă și mai fructuoasă.

Onyaole Patience Koku a co-fondat și gestionat Replenish Farms în Nigeria. Diana Lenzi conduce crama ecologică a familiei sale, Fattoria di Petrorio, în Toscana, cultivând struguri pentru Chianti Classico și măsline pentru ulei de măsline extravirgin și este fost Președinte CEJA.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise