Străinii, actori importanți în agricultura românească

Un studiu recent a dezvăluit că aproximativ 3% din companiile agricole din România au acționari străini. Principalele țări de origine ale acestor investitori sunt Italia, Germania, Republica Moldova, Olanda și Spania.

Conform analizei, din cele 133.461 de companii agricole active în România, 3,1% beneficiază de capital străin. Se pare că străinii au o prezență semnificativă în diverse sectoare ale agriculturii românești.

Italienii se evidențiază cu aproximativ 1.000 de firme, ocupând o poziție de forță în producția cerealelor. Mai mult de jumătate dintre aceste companii activează în acest sector, în special în vestul țării. Olandezii, la rândul lor, au făcut investiții semnificative în creșterea bovinelor și porcinelor.

Germania și Republica Moldova au, de asemenea, o prezență notabilă, în timp ce Spania se numără printre țările care contribuie la diversificarea portofoliului acționarilor din sectorul agricol românesc.

Această evoluție subliniază interconectarea crescândă a pieței agricole românești cu investitorii străini și contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului în contextul global actual.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise