Austria are de șapte ori mai multe vaci decât România, dar și o strategie de succes

Austria se distanțează semnificativ de România în ceea ce privește sectorul zootehnic, potrivit unei analize recente efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor Eurostat. Cu o încărcătură zootehnică de 140 de vaci la 100 de hectare de teren arabil, Austria se află la de șapte ori mai multe vaci decât Romania, care înregistrează doar 20 de vaci la 100 de hectare.

Diferența notabilă dintre cele două țări nu se datorează doar dimensiunii diferite ale terenului arabil, ci și investițiilor consistente făcute de Austria în zootehnie. În vreme ce Austria a adoptat o strategie clară și a direcționat resurse financiare semnificative către acest sector vital al economiei, în România prăpastia s-a adâncit în ultimii ani, iar numărul de vaci a scăzut drastic.

Pe lângă diferența semnificativă în numărul de vaci, se observă și o variație în tipurile de rase crescute. Austria mizează pe rasele de carne scumpă, în timp ce România are un număr semnificativ de vaci de lapte. Această alegere strategică se reflectă în producție, cu o vacă din Austria care produce anual 7,2 tone de lapte, față de 4,2 tone în cazul unei vaci din România.

Cu toate acestea, discrepanțele nu se opresc aici. În România, laptele pleacă de la poarta fermei la un preț mediu de 1 leu pe litru, în timp ce în Austria, un litru de lapte se vinde în supermarket sub 2 euro. Fermierii români susțin că banii primiți pe lapte sunt “prea puțini” și abia acoperă costurile de producție. În contrast, Austria s-a specializat pe creșterea vacilor de carne, un produs alimentar care aduce o valoare adăugată mai mare.

Edita: Cătălin Trifu

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise