Agricultura României își propune să-și dubleze ponderea în PIB

Agricultura din România, sector care în prezent contribuie cu 4-6% la Produsul Intern Brut (PIB) al țării, se pregătește să-și dubleze această pondere în următorii zece ani. Pentru a realiza acest obiectiv, este imperativ ca mediul privat și guvernamental să se organizeze și să dezvolte o strategie comună, în timp ce resurse financiare semnificative trebuie direcționate către sectorul de procesare.

De-a lungul discuțiilor recente despre agroindustrie, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a accentuat importanța tranziției de la discuții despre agricultură la promovarea agroindustriei.

„Ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură și să începem să vorbim despre agroindustrie. Asta face Europa, asta face întreaga lume. Se discută în America, se discută în Canada, se discută în țările dezvoltate despre agroindustrie“, a declarat Geoană în cadrul evenimentului Agri Trade Summit 2024.

Discuții despre agroindustrie au avut loc recent și în Belgia și că România ar trebui să urmeze acest exemplu, subliniind că agroindustria reprezintă un pas esențial pentru integrarea produselor primare și închiderea lanțului alimentar.

Obiectivul este de a echilibra balanța comercială cu produse alimentare și de a face față cerințelor pieței europene, care încurajează tranziția către agroindustrie. Cu o abordare strategică și finanțare adecvată, sectorul agricol din România își propune să devină un motor esențial al creșterii economice, contribuind semnificativ la PIB-ul țării în următorul deceniu.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Ziarul Financiar


Comentariile sunt închise