Importul masiv de zahăr din Ucraina, o amenințare pentru producția românească

Mihaela Neagu, acționarul principal al Fabricii de Zahăr Premium Luduș, a avertizat asupra pericolului pe care-l reprezintă importul excesiv de zahăr din Ucraina pentru industria românească.

Într-un interviu acordat Antena3 CNN, Neagu a descris acest import ca fiind „mascat”, ascuns sub umbrela legislației, iar efectele sale au început să fie resimțite în piața locală.

Producția românească se confruntă cu o concurență neloială din partea zahărului ucrainean, care ajunge pe rafturile magazinelor cu un preț și o calitate inferioare. Cererile repetate ale producătorilor români pentru sprijinul autorităților au rămas, în mare parte, fără răspuns, ceea ce a generat nemulțumiri în rândul acestora.

Neagu a subliniat că importul de zahăr din Ucraina nu este doar o problemă economică, ci și una legală, menționând că fermierii români sunt afectați și de lipsa de reacție din partea autorităților în fața acestei situații.

Deși au fost făcute numeroase sesizări, importatorii de zahăr ucrainean continuă să profite de lacunele legislative, aducând produsele pe teritoriul românesc prin intermediul altor țări și evitând astfel plata taxelor și impozitelor în România.

Situația este cu atât mai gravă cu cât supermarketurile din România oferă acum promoții la zahăr din Ucraina, deși acest lucru ar trebui să fie interzis conform legislației locale. Prețurile reduse ale zahărului ucrainean fac imposibilă concurența pentru producătorii români, iar consecințele economice și sociale sunt considerabile.

Neagu a subliniat necesitatea unor măsuri urgente din partea autorităților pentru protejarea industriei de zahăr din România și pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru toți producătorii locali.

Sursa: Zi de Zi

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise