Proteste masive împotriva importurilor din Ucraina și a politicii agricole europene

Fermierii din Polonia cer un embargou total asupra produselor agricole și alimentare, protestând împotriva creșterii costurilor de producție și a importurilor din Ucraina. Peste 200 de puncte de blocaj în toată țara, cu tractoare care paralizează autostrăzile și centrele orașelor, au marcat o nouă zi de mobilizare a fermierilor polonezi, stabilind recorduri de participare.

Cererea fermierilor pentru un embargou total asupra produselor agricole și alimentare ucrainene și retragerea din Pactul Verde European este accentuată de explozia costurilor de producție, scăderea prețurilor și saturarea silozurilor și depozitelor. Ei se tem că situația va duce la o catastrofă înainte de următoarea recoltă.

Fermierii au ocupat punctele de trecere a frontierei Medyka din sudul țării, aruncând cereale ucrainene din vagoanele staționate, provocând reacții indignate din partea autorităților ucrainene și a președintelui Zelensky.

Relațiile tensionate dintre cele două țări s-au intensificat, iar oficialii polonezi și ucraineni au exprimat poziții divergente. Ministrul polonez al dezvoltării a susținut fermierii, în timp ce ministrul ucrainean al agriculturii a amenințat cu un embargo retaliatoriu.

Tensiunile au crescut începând cu septembrie 2023, când Polonia a extins embargoul ucrainean pe cereale, decizie contestată de Comisia Europeană și Ucraina. Pasivitatea Bruxelles-ului și lipsa unui sistem de tranzit eficient au accentuat problemele.

Fermierii polonezi consideră că politica agricolă a UE este incoerentă, deschizând piața către concurența țărilor cu costuri de producție mai scăzute, dar impunând standarde restrictive propriilor fermieri. Ei cer o revizuire a politicilor UE și soluții la nivel european pentru problemele lor.

Sursa: G4 Media

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise