UE: reforma necesară în agricultură și spațiul rural

Recent, președinții Copa și Cogeca, Christiane Lambert și Lennart Nilsson, împreună cu reprezentanții a peste 60 de organizații membre din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, au trimis o scrisoare deschisă către președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo. Scrisoarea subliniază o acțiune necesară pentru a răspunde crizei semnificative cu care se confruntă comunitatea agricolă europeană.

Agricultura și silvicultura au o importanță strategică pentru proiectul european, fiind sursa unor bunuri esențiale pentru cei 450 de milioane de consumatori din UE și cei mai mari exportatori de produse alimentare și agricole din lume. Fermierii sunt în prima linie a impactului evenimentelor meteorologice extreme, contribuind în același timp la tranziția verde și fiind custozii zonelor rurale și a biodiversității.

În ciuda acestei contribuții semnificative, îngrijorările fermierilor au fost în mare măsură ignorate, iar sectorul agricol este adesea perceput doar ca pe o problemă, ignorându-se sutele de mii de inițiative de sustenabilitate și importanța strategică a agriculturii în cadrul proiectului european.

Provocările economice, climatice și sociale cresc, iar fermierii se confruntă cu presiuni crescute pe piață și constrângeri suplimentare din partea Uniunii Europene. Politicile recente, cum ar fi Pactul Verde pentru agricultură, au adus schimbări bruște și fără evaluare adecvată a impactului.

Fermierii solicită o schimbare în atitudinea și politicile UE pentru a aborda mai eficient provocările cu care se confruntă. Ei cer simplificarea muncii și vieții fermierilor, reciprocitate în standardele de producție și un teren de joc echitabil în comerț, sprijin pentru o remunerație corectă în lanțul alimentar și promovarea inovației și sustenabilității.

Pe termen scurt, fermierii solicită implementarea unor măsuri urgente de simplificare administrativă și stimulare a producției agricole europene, consolidarea măsurilor de protecție a pieței împotriva importurilor neloiale și asigurarea unui cadru legislativ echitabil și predictibil pentru sectorul agricol.

În concluzie, fermierii și cooperativele agricole din UE cer o atenție sporită către spațiul rural și agricultură din partea Uniunii Europene, pentru a asigura un viitor durabil și competitiv pentru sectorul agricol european.

Sursa: Revista Fermierului

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise