UK: supermarketurile ar putea contribui la reducerea obezității cu 23%

Un program la nivel de industrie ar putea duce la o reducere semnificativă a obezității în Marea Britanie în următorii trei ani, potrivit unui raport recent. Propunerea vizează implementarea de obiective de “sănătate” pentru comercianții cu amănuntul, obligându-i să adopte strategii care să încurajeze vânzarea de alimente sănătoase, sub sancțiunea unor penalități financiare.

Potrivit analizei realizate de organizația de caritate Nesta, dacă cele mai mari 11 lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie ar adopta aceste măsuri pentru a îndruma consumatorii către alegeri mai sănătoase, s-ar putea observa o scădere a nivelului mediu de calorii consumate zilnic cu 80 de calorii per persoană. Această schimbare modestă ar putea determina o reducere a nivelurilor de obezitate cu 23% în trei ani.

Programul propus ar cere supermarketurilor să îndeplinească un obiectiv stabilit pentru “calitatea sănătății” medii a tuturor produselor vândute. Fiecare comerciant ar avea libertatea să-și aleagă tactica pentru a atinge acest obiectiv, cum ar fi înlocuirea produselor nesănătoase cu opțiuni sănătoase sau oferirea de promoții la legume. Organizația Nesta afirmă că aceasta ar avea un efect de “transmitere” asupra producătorilor, determinându-i să reformuleze produsele.

În prezent, 28% din populația Marii Britanii este obeză, dar raportul sugerează că, în urma implementării acestui program, procentul ar putea scădea la 21% în doar trei ani. Reacțiile la propunere au fost pozitive, cu organizații de sănătate și grupuri de consumatori susținând ideea.

Această inițiativă vine în contextul unei preocupări tot mai mari cu privire la criza obezității, estimată să coste economia britanică 98 de miliarde de lire sterline anual. În plus, The Times Health Commission a recomandat, într-un raport recent, măsuri suplimentare, inclusiv extinderea taxei pe zahăr și restricții privind publicitatea la televizor pentru alimentele nesănătoase înainte de ora 21:00.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: The Times


Comentariile sunt închise