Scădere de 7.1% la gazele cu efect de seră in Europa

Emisiile de gaze cu efect de seră au înregistrat o scădere semnificativă, de 7,1%, în trimestrul trei din 2023, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), raportate de Agerpres.

Economia Uniunii Europene a prezentat o stabilitate în trimestrul menționat, cu o mică variație de -0,2% față de perioada corespunzătoare din 2022. Sectoarele economice care au înregistrat cele mai mari reduceri în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent au fost furnizarea de electricitate și gaze (-23,7%), gospodăriile (-6,5%), și industria (-4,9%). Eurostat estimează că în trimestrul trei din 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 23 de state membre UE, în timp ce câteva state au raportat creșteri, cum ar fi Malta (7,7%), Cipru (3,7%), Letonia (3,4%) și Slovacia (0,9%). Dintre acestea, trei state membre au înregistrat o creștere economică concomitentă: Malta (7,1%), Cipru (2,5%) și Slovacia (1,1%).

Cele mai semnificative reduceri în emisiile de gaze cu efect de seră au fost înregistrate în Estonia (-30,7%), Bulgaria (-18,6%) și Germania (-12,2%). Între cele 23 de state membre UE care și-au redus emisiile, 11 au înregistrat, de asemenea, o scădere a produsului intern brut (PIB), inclusiv Irlanda, Estonia, Austria, Luxemburg, Suedia, Finlanda, Cehia, Țările de Jos, Germania, Danemarca și Ungaria. Italia a menținut nivelul PIB-ului la același nivel ca în trimestrul trei din 2022, în timp ce și-a redus emisiile. Alte 11 state membre (România, Croația, Grecia, Portugalia, Bulgaria, Belgia, Spania, Slovenia, Polonia, Franța și Lituania) au înregistrat o reducere a emisiilor în timp ce au consemnat o creștere economică.

Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, în vederea atingerii neutralității climatice până în 2050.

Sursă – Digi24 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise