Nou studiu: agricultura industrială poluează cu amoniac

Un studiu recent arată că concentrația de amoniac din atmosferă este de patru ori mai mare în regiunile agricole comparativ cu alte zone din Europa. Aproximativ 80% din amoniacul din aer provine din activitățile agricole, iar efectul acestuia este amplificat în zonele deja poluate.

Cercetătorii au analizat probe colectate din 69 de locații din Marea Britanie și Europa continentală și au constatat că nivelul de amoniac din atmosferă este de patru ori mai mare în regiunile agricole în comparație cu alte zone, precum cele urbane.

“Amoniacul are un impact devastator asupra plantelor sălbatice, lichenilor și ciupercilor din habitatele naturale precum pajiștile străvechi și pădurile native. Peste 90% din suprafața Regatului Unit este afectată de concentrații de amoniac care sunt prea mari pentru ca plantele sensibile să se poată dezvolta. Aceasta duce la dispariția unor specii și la o vulnerabilitate crescută la schimbările climatice, paraziți și alte forme de daune toxice”, a explicat Jenny Hawley de la ONG-ul Plantlife.

Studiile au relevat că numărul copiilor care suferă de astm este mai mare în zonele agricole, unde nivelul de amoniac din atmosferă este crescut, în special în apropierea fermelor de creștere a porcilor. Cu toate acestea, impactul major asupra sănătății umane apare când moleculele de amoniac interacționează cu aerul poluat provenit din arderea combustibililor fosili, rezultând formarea de particule poluante. Se estimează că această reacție chimică generează până la jumătate din poluarea cu particule din Europa.

Deși peste 80% din amoniacul din atmosferă provine din agricultură, studiul indică faptul că nivelul acestui compus chimic în aerul expirat este cu 40% mai mare în zonele aglomerate din jurul drumurilor decât în alte zone ale orașelor, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Este crucial ca producția de alimente să nu aibă un impact negativ asupra calității aerului pe care îl respirăm, mai ales că reducerea emisiilor de amoniac poate fi mai ușor de realizat decât în cazul altor substanțe poluante”, a subliniat Katie Wyer de la University College Dublin.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise