Băuturile dietetice ar putea crea un risc crescut de fibrilație atrială

Un consum regulat de băuturi cu îndulcitori artificiali ar putea crește riscul unei afecțiuni cardiace periculoase, potrivit unui studiu publicat recent în revista Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

Cercetătorii au analizat datele a aproape 202.000 de participanți din cadrul UK Biobank, monitorizându-le obiceiurile alimentare pe o perioada de 10 ani. Rezultatele arată că persoanele care beau doi litri sau mai mult de băuturi dietetice pe săptămână – echivalentul unei doze medii de suc light pe zi – au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială, comparativ cu cei care nu consumă deloc astfel de băuturi.

Studiul evidențiază de asemenea că băuturile cu zahăr adăugat cresc riscul de fibrilație atrială cu 10%, în timp ce consumul moderat de suc pur, fără zahăr (aproximativ 120 ml), ar putea fi asociat cu un risc ușor mai scăzut (8%).

Autorii studiului subliniază că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste observații și a elucida mecanismele din spatele legăturii dintre băuturile îndulcite și fibrilația atrială. Însă, pe baza datelor actuale, recomandă limitarea sau chiar evitarea consumului de băuturi cu îndulcitori artificiali sau zahăr adăugat.

Experții subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată și hidratare corespunzătoare, în special cu apă, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Editor: Catalin Trifu

Sursa: CNN


Comentariile sunt închise