Noua metodă de monitorizare a poluării cu metan – sateliții

Un satelit aflat în orbita Pământului va fi utilizat de către Google pentru a monitoriza emisiile de metan, evidențiind cei mai mari poluatori din lume, în special în ceea ce privește companiile din industria petrolului și gazelor.

Acest satelit, cunoscut sub numele de MethaneSAT, a fost dezvoltat de către Organizația Non-Guvernamentală americană Fondul pentru Apărarea Mediului (EDF), în colaborare cu Agenția Spațială din Noua Zeelandă și cu Universitatea Harvard, și a avut un cost de 88 de milioane de dolari. Lansarea sa în orbită s-a făcut cu ajutorul unei rachete furnizate de SpaceX, având ca obiectiv principal identificarea companiilor din sectorul petrolului și gazelor care generează cele mai mari cantități de metan la nivel mondial.

“Utilizarea MethaneSAT este o modalitate de asumare a responsabilității. Există opinia că acesta poate fi folosit pentru a expune și a critica companiile cu emisii reduse, ceea ce este adevărat. Cu toate acestea, acest instrument poate, de asemenea, să faciliteze documentarea progresului realizat de aceste companii în reducerea emisiilor lor de metan”, a declarat Mark Brownstein, vicepreședintele EDF.

Peste 150 de țări și mari producători de petrol și gaze au semnat un angajament global pentru reducerea emisiilor de metan până în 2030, cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020. MethaneSAT ar putea ajuta aceste companii să-și monitorizeze și să-și ajusteze emisiile, conform EDF. Datele colectate vor fi analizate de Google, care va crea o hartă evidențiind principalii poluatori din lume, accesibilă publicului. Informațiile vor fi disponibile prin intermediul Google Earth Engine, o platformă gratuită de analiză geospațială pentru cercetători, organizații non-profit și mass-media.

Metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, având o capacitate de încălzire de 84 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în primele 20 de ani în atmosferă, după care se degradează rapid. Acesta este responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală. Agricultura reprezintă cea mai mare sursă de emisii de metan, iar sectorul energetic ocupă locul doi, contribuind cu aproximativ 40% la totalul emisiilor de metan. Potrivit cercetătorilor, accelerarea emisiilor de metan reprezintă cea mai mare amenințare pentru menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5°C și implică riscuri semnificative în declanșarea evenimentelor climatice catastrofale.

Primele rezultate ale satelitului ar trebui să fie disponibile la începutul verii, iar datele complete vor fi accesibile la începutul anului 2025. MethaneSAT ar putea fi folosit în viitor pentru a monitoriza și metanul provenit din mine, gropile de gunoi sau din sectorul agricol, conform cercetătorilor.

Sursă – BiziDay 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise