România investește în reciclare până la 8,4 milioane de euro

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet anunța că operatorii economici din România care activează în domeniul reciclării deșeurilor pot beneficia de finanțări de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea de fabrici de reciclare.

Această măsură face parte din programul “Fabrici de Reciclare” și are ca scop creșterea procentului de reciclare a deșeurilor în țară.

Fechet a subliniat importanța acestui program în contextul în care România se confruntă cu o gestionare ineficientă a deșeurilor, cu peste 6 milioane de tone ajungând anual în gropile de gunoi. De asemenea, doar 12-13% din cantitatea totală de deșeuri este direcționată către fabricile de reciclare. Cu aceste provocări în vedere, programul se concentrează pe construirea a 26 de fabrici de reciclare la nivel național, pentru a gestiona eficient deșeurile colectate separat.

Pentru a fi eligibili, operatorii economici trebuie să desfășoare activități precum tratarea deșeurilor nepericuloase sau periculoase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, colectarea deșeurilor. Cu o perioadă de implementare limitată până la 30 iunie 2026, programul vizează atingerea obiectivelor de reciclare stabilite în cadrul Strategiei Naționale privind economia circulară și a Planului Național de gestionare a deșeurilor.

România se situează în prezent pe locul 26 în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea, iar acest program are ca scop gestionarea durabila a deșeurilor și promovarea unei economii circulare. Fondurile pentru acest program provin din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Financial Intelligence


Comentariile sunt închise