Directive noi pentru fermieri, legate de nivelul admis de poluare

Parlamentul European a adoptat o nouă directivă privind nivelul admis de poluare al fermelor de porci și de păsări, dar a decis să mențină neschimbat regulamentul pentru crescătorii de bovine, sub presiunea protestelor fermierilor.

Eurodeputații au votat în favoarea noilor reguli destinate reducerii poluării, care vor afecta fermelor de animale și, într-o măsură mai mică, fabricile, după ce vor fi finalizate de reprezentanții statelor membre.

Aceste reglementări implică înăsprirea limitelor referitoare la eliminarea deșeurilor și a gazelor poluante, într-un efort de a diminua impactul asupra mediului înconjurător.

Directiva se aplică fermelor de porci cu cel puțin 350 de animale și celor de păsări cu peste 280 de capete, dar nu include fermele de bovine (care generează cel mai mare volum de amoniac).

Cu privire la acestea din urmă, Comisia Europeană va lua o decizie până în 2026.

Comisarul european pentru Mediu a declarat că “doar 30% dintre fermele de porci și de păsări, care sunt de tip industrial, vor fi afectate de noile prevederi”.

În comparație cu proiectul inițial, prevederile adoptate sunt mult mai “slabe”, ca urmare a protestelor fermierilor și agricultorilor din ultimele două luni. Acestea urmează să intre în vigoare în 2030. Într-o versiune anterioară a proiectului, limitările se aplicau la aproximativ 185 de ferme cu cel puțin 150 de bovine, porci sau păsări. Germania, Polonia, Italia și Bulgaria au argumentat că aceste prevederi erau nerealiste și prea greoaie.

Sursă – BiziDay –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise