Expunere la pesticide în culturile din sudul țării

Un raport publicat recent de experții fitosanitari a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor din România, dezvăluind prezența preocupantă a pesticidelor în salată, roșii și mărar provenite din serele situate în sudul țării. Conform cercetărilor, aceste substanțe periculoase pot expune populația la riscuri crescute de cancer și leucemie.

Analiza a cuprins peste 1300 de probe de legume, iar rezultatele au fost alarmante: mai mult de 40% dintre acestea conțineau urme de pesticide, o cifră în creștere față de anul precedent. Cele mai afectate legume au fost identificate ca fiind mărarul, salata și roșiile, cu niveluri de contaminare semnificative.

Medicii avertizează că expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate conduce la afecțiuni grave, precum cancer limfatic, gastric, mamar sau leucemie, și poate perturba funcțiile endocrine ale organismului.

În fața acestei situații alarmante, autoritățile sunt chemate să întreprindă măsuri urgente pentru monitorizarea și reglementarea mai strictă a utilizării pesticidelor în agricultură, în vederea protejării sănătății publice. În același timp, este recomandat ca consumatorii să fie precauți și să spăle în mod corespunzător legumele și fructele înainte de consum, conform indicațiilor medicale.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: Digi24


Comentariile sunt închise