Prima super-cooperativă din România

Într-un moment semnificativ pentru agricultura românească, a fost înființată Vegetal România Integrat, prima cooperativă agricolă națională a țării. Cu o suprafață de peste 110.000 de hectare și un număr de aproximativ 500 de fermieri implicați, aceasta reprezintă un proiect ambițios care a fost conceput la care și s-a lucrat timp de trei ani.

Directorul Executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu, a explicat că această inițiativă este conformă cu Legea Cooperației, care permite înființarea unei singure cooperative naționale pentru fiecare sector. Vegetal România Integrat este rezultatul colaborării a peste 28 de alte cooperative agricole.

Cooperativa de gradul III, așa cum este numită, este pregătită să devină un jucător semnificativ în sectorul vegetal, concentrându-se pe activități economice și dezvoltând propriul departament de trading. Acest departament va oferi membrilor posibilitatea de a-și valorifica producțiile agricole, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea proceselor și pe obținerea de prețuri competitive pe piață.

Conform lui Bercu, o parte importantă a activității cooperativei va fi să asigure că cel puțin 50% din producție este vândută prin intermediul acesteia, încurajând astfel solidaritatea și colaborarea între fermieri.

După trei ani de construcție, Vegetal România Integrat își deschide acum ușile și pentru alte cooperative care doresc să se alăture. Lista este deschisă, însă este necesar ca noii membri să facă parte din UNCSV timp de cel puțin șase luni, pentru a asigura o cunoaștere și o încredere reciprocă.

Cu o perspectivă optimistă și planuri îndrăznețe, această inițiativă marchează un pas semnificativ în direcția unei agriculturi mai eficiente și mai competitive în România.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: AgroInteligența


Comentariile sunt închise