UE revizuiește politica agricolă ca răspuns la protestele fermierilor

Propunerile ar reduce controlul guvernamental asupra fermierilor din UE și le-ar oferi mai mult spațiu pentru a se adapta la legile legate de mediu.

Comisia Europeană a propus revizuirea anumitor prevederi ale Politicii Agricole Comune, ca răspuns la protestele fermierilor din Europa.

Propunerile ar „reduce povara legată de controale pentru fermierii din UE” și le-ar oferi mai multă „flexibilitate pentru a respecta anumite condiții de mediu”, a spus Comisia Europeană.

Prevederile sunt ca răspuns la zeci de proteste ale fermierilor care au avut loc în mai multe țări din Europa, printre care Spania, Franța, Țările de Jos și Belgia. Aceștia sunt împotriva reglementărilor UE, care vizează combaterea schimbărilor climatice, a importurilor nerestricționate din țări din afara blocului și a costurilor de producție, printre altele.

Propunerea „realizează echilibrul potrivit” între rolul PAC de a sprijini o tranziție către o agricultură mai durabilă și cerințele fermierilor, a spus Comisia. Revizuirea ar include și măsuri de îmbunătățire a poziției fermierilor din UE în lanțul de aprovizionare cu alimente.

„Comisia ia măsuri puternice și rapide pentru a sprijini fermierii noștri într-o perioadă în care aceștia se confruntă cu numeroase provocări și preocupări”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Propunerile de astăzi – elaborate în strânsă cooperare cu fermierii, părțile interesate cheie, statele noastre membre și deputații europeni – oferă flexibilități specifice pentru a ajuta fermierii să-și facă munca vitală cu mai multă încredere și siguranță”, a adăugat ea .

Sursa: Euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise