Inovație: lapte pentru persoanele cu diabet

Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și de la Universidade de São Paulo din Brazilia au reușit o inovație remarcabilă în domeniul medical: o vacă modificată genetic care produce lapte conținând insulină umană.

Această descoperire are potențialul de a revoluționa tratamentul diabetului, oferind o sursă nouă și abundentă de insulină pentru milioane de oameni afectați de această afecțiune.

Cantitatea de insulină produsă în laptele vacii este semnificativă, aproximativ un gram pe litru, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă, având în vedere că dozele de insulină necesare sunt în general de ordinul fracțiunilor de miligram. Odată cu îmbunătățirea performanței acestei vaci pe parcursul ciclurilor de lactație, se anticipează că producția de insulină va crește și mai mult.

Această inovație ar putea reprezenta viitorul producției de insulină la scară largă, depășind metodele convenționale, precum cele bazate pe drojdii sau bacterii modificate genetic. Cu toate acestea, pentru a implementa eficient această tehnologie, este necesară dezvoltarea unui lanț complet de aprovizionare, inclusiv metode de colectare și purificare a insulinei.

Cu toate acestea, perspectivele sunt promițătoare, iar cercetătorii văd un viitor în care o turmă de 100 de vaci modificate genetic ar putea furniza întreaga cantitate de insulină necesară unei țări întregi într-un an. Această realizare deschide noi posibilități în tratarea și gestionarea diabetului zaharat, oferind speranță și confort milioanelor de oameni din întreaga lume afectați de această afecțiune cronică.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: AgroInteligenta


Comentariile sunt închise