UE relaxează regulile privind comercializarea de semințe din „soiuri vechi”

Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European (AGRI) a votat marți (19 martie) să relaxeze regulile privind comercializarea semințelor și a materialului de reproducere a plantelor în scopuri de conservare și schimburi informale între fermieri.

Proiectul de regulament, prezentat inițial de Comisia Europeană în iulie anul trecut, urmărește să standardizeze legislația UE existentă și va înlocui cele zece directive care stabilesc în prezent reguli pentru producția și comercializarea semințelor, butașilor, plantelor tinere și a altor tipuri de Material de reproducere a planului. (PRM).

Europarlamentarul italian Herbert Dorfmann, coordonatorul Partidului Popular European (PPE) în cadrul AGRI, a condus modificările propuse, care mențin elementele de bază ale textului Comisiei, relaxând în același timp regulile pentru soiurile de conservare – culturi tradiționale adaptate condițiilor locale care riscă să fie strămutate de soiurile moderne.

Amendamentele aprobate de europarlamentarii din agricultură exceptează accesul, vânzarea și transferul soiurilor de conservare în cantități mici de la reguli și extind perioada de înregistrare pentru astfel de soiuri la 30 de ani.

Organizațiile implicate în conservarea genelor de plante, cum ar fi băncile de semințe, s-au opus ferm propunerii inițiale a Comisiei, deoarece activitățile lor ar fi strict reglementate de noile reguli, limitând transferurile de semințe și crescând obstacolele și costurile birocratice.

Vorbind cu Euractiv, Dorfmann a descris poziția susținută de AGRI ca fiind „echilibrată”, subliniind că va aduce certitudine industriei semințelor, reducând birocrația în scopuri de conservare și unificând legislația în țările UE.

„Comisia pentru Agricultură a stabilit linii directoare clare și, în opinia noastră, foarte pozitive pentru continuarea activității parlamentare: diversitatea trebuie exclusă din domeniul de aplicare al noii legi a semințelor și promovată în mod constant”, a declarat Magdalena Prieler, expert în dreptul semințelor de la banca de semințe Arche Noah.

Schimburile de semințe

În plus, parlamentarii agriculturii au votat pentru a permite fermierilor să facă schimb informal de semințe.

Propunerea inițială a Comisiei a definit orice transfer de material de reproducere a plantelor, chiar și tranzacții gratuite, drept marketing, o prevedere puternic criticată de Arche Noah și European Coordination Via Campesina (ECVC), care reprezintă țăranii și micii fermieri.

Ei au susținut că aceste restricții încalcă drepturile fermierilor, consacrate în Declarația Națiunilor Unite (ONU) din 2018 privind drepturile țăranilor și altor persoane care lucrează în zonele rurale.

Cu toate acestea, Arche Noah a subliniat că persistă îngrijorările cu privire la brevetele pentru plante produse prin metode convenționale de ameliorare, întrucât amendamentele pentru a reduce aceste practici nu au atins o majoritate.

Industria critică poziția AGRI

Industria semințelor, reprezentată de Euroseeds, și-a exprimat rezerve serioase cu privire la amendamentele AGRI, temându-se de impacturi negative asupra amelioratorilor de plante, producătorilor de semințe și fermierilor.

„Raportul adoptat în sfârșit astăzi este văzut ca un pas înapoi pentru piața comună, care pune în pericol calitatea semințelor, sănătatea plantelor, informațiile despre clienți și supravegherea oficială pentru toate semințe și pentru toți furnizorii și utilizatorii”, a spus Euroseeds într-un comunicat de presă.

Garlich von Essen, secretarul general al Euroseeds, a lăudat propunerea inițială a Comisiei pentru „realizarea unui echilibru” între „securitatea semințelor și diversitatea semințelor”, dar a regretat că acest lucru s-a pierdut cu „excepțiile largi” acordate de raport.

Organizația a îndemnat Parlamentul să elaboreze „propuneri alternative” înainte de votul final din sesiunea plenară din aprilie, deoarece consideră abordarea actuală „inacceptabilă” pentru sectorul semințelor din Europa.

Sursa: euractiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise