428 de proiecte pentru investiții în depozitare și procesare concurează pentru fonduri

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că doar 70 din cele 428 de proiecte depuse pentru accesarea fondurilor europene destinate investițiilor în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole ar putea fi câștigătoare.

Sesiunea pentru aceste fonduri a fost deschisă în decembrie 2023, iar până în februarie 2024, procesatorii au depus cereri de finanțare în valoare de 1,13 miliarde de euro, cu un interes deosebit de mare pentru acest segment de investiții, reprezentând 538% din alocarea stabilită inițial în valoare de 210 milioane de euro.

Proiectul cu cel mai mare punctaj estimat (94 de puncte) este al Agrobim BM Cooperativa Agricolă, care intenționează să înființeze un abator în comuna Cernat, județul Dolj, beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 1 milion de euro, reprezentând 65% din valoarea totală a investiției.

Pe următoarele locuri, în funcție de punctaj, se află investiția într-o fabrică de lactate în localitatea Neagra Sarului din Suceava, realizată de Cașcașaru Dornei Cooperativa Agricolă, și investiția într-o fabrică de hrană pentru animale în Ciumeghiu, județul Bihor, realizată de Grup De Producători Agricoli Bihor, cu o valoare publică apropiată de 6 milioane de euro.

Valoarea finanțării acordate în cadrul intervenției DR-22 ajunge la 10 milioane de euro/proiect pentru înființarea unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. De asemenea, se finanțează investiții de modernizare și alte investiții cu sume de până la 7 milioane de euro/proiect și, respectiv, 3 milioane de euro/proiect. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect. AFIR va analiza în detaliu proiectele și va publica ulterior lista finală cu proiectele eligibile pentru finanțare.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise