Nou: laborator de analiză pentru mierea provenita din afara UE?

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), împreună cu cei ai Ministerului Agriculturii și specialiștii în domeniul apicol, au discutat ieri, miercuri – 28 martie, posibilitatea înființării unui laborator de referință la nivel național în România pentru efectuarea analizelor pentru mierea importată din afara UE. Aceasta a fost concluzia întâlnirii, care s-a desfășurat în format hibrid.

Conform unui comunicat al ANPC, discuțiile au vizat neconformitățile din domeniul producției, etichetării și comercializării produselor apicole. Printre subiectele abordate s-au numărat dificultatea identificării falsurilor în produsele apicole, diferențele dintre legislația națională și cea europeană, problemele legate de importul mierii de calitate inferioară din China și Ucraina, precum și imposibilitatea identificării procentului de produs din afara UE în cupajele cu miere autohtonă.

Participanții au convenit asupra mai multor aspecte esențiale, printre care îmbunătățirea legislației naționale pentru a proteja apicultorii români în fața concurenței neloiale, înființarea unui laborator de referință la nivel național pentru analizele mierii importate, stabilirea unei cantități maxime de miere importată în funcție de nevoile de consum ale populației și producția autohtonă, alinierea produselor apicole importate la exigențele legislației naționale și respectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuți de aceasta.

La întâlnirea de miercuri au participat reprezentanți de frunte ai ANPC, precum președintele Horia Constantinescu și vicepreședintele Sebastian Hotca, împreună cu oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cercetători din domeniu și apicultori.

Sursă – Agrointel –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise