Prognoză: prețurile alimentelor vor crește din cauza schimbărilor climatice

Un nou studiu realizat în colaborare cu Banca Centrală Europeană avertizează că prețurile alimentelor vor crește semnificativ în următorii ani din cauza schimbărilor climatice. Potrivit cercetătorilor, temperaturile în creștere vor duce la o inflație alimentară între 0,9% și 3,2% pe an până în 2035, deoarece randamentele culturilor suferă din cauza căldurii extreme.

Cercetarea, condusă de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, a analizat datele privind prețurile lunare ale alimentelor în 121 de țări între 1996 și 2021, evidențiind o legătură puternică între temperaturile medii lunare și prețurile alimentelor. Conform studiului, temperaturile mai ridicate decât media vor determina o creștere a prețurilor alimentelor, în timp ce fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi seceta și ploile abundente, vor avea un impact mai mic.

Deși studiul a oferit proiecții pesimiste pentru inflația alimentară până în 2060, cercetătorii consideră că estimările pentru 2035 sunt mai fiabile, oferind o perspectivă alarmantă asupra implicațiilor schimbărilor climatice asupra securității alimentare și nutriționale.

Aceste constatări vin într-un context în care prețurile alimentelor au crescut constant în ultimii ani, iar autoritățile financiare, precum Banca Centrală Europeană, își propun să mențină inflația la niveluri reduse. Totuși, creșterea inflației alimentare va adăuga presiuni suplimentare asupra obiectivelor de stabilizare economică.

Pentru a contracara aceste efecte, experții subliniază necesitatea adaptării rapide a practicilor agricole la noile condiții climatice și necesitatea de a investi în soluții durabile pentru a proteja securitatea alimentară pe termen lung.

Editat: Cătălin Trifu

Sursa: New Scientist


Comentariile sunt închise