Unt versus margarina: ce este mai sănătos?

Untul este bogat în grăsimi saturate, dar margarina este un aliment ultra-procesat. Dezlegarea care este regina tartinelor sănătoase este extrem de complicata.

Untul a fost un aliment de bază în dieta britanică de secole, cu mult înainte ca margarina să apară pe scena la începutul secolului al XX-lea.

Cu toate acestea, la mijlocul secolului al XX-lea, oamenii au început să înlocuiască untul cu margarina, din cauza consensului tot mai mare că toate grăsimile sunt dăunătoare sănătății noastre. Industria alimentară a răspuns producând versiuni cu conținut scăzut de grăsimi ale multor alimente de bază ale noastre, iar ghidurile alimentare le-au spus oamenilor să-și reducă aportul de grăsimi.

Curând după aceea, atenția sa concentrat asupra grăsimilor saturate, mai degrabă decât asupra tuturor tipurilor de grăsimi.

„Din anii 1950, a apărut încet conceptul potrivit căruia grăsimile saturate sunt cele mai mari vinovate și ar trebui înlocuite cu grăsimi polinesaturate”, spune Nita Forouhi, profesor de sănătate și nutriție a populației la Universitatea din Cambridge.

Acum, valul se întoarce din nou. În Australia a existat o creștere a consumului de unt în ultimii ani în comparație cu margarina, spune Clare Collins, profesor laureat în nutriție și dietetică la Universitatea Newcastle din Australia. „Există multă confuzie în legătură cu untul, inclusiv tipurile de grăsimi, așa că poate că oamenii s-au întors să mănânce ceea ce le place mai mult. Dar ajută dacă oamenii înțeleg ce spun cercetările”, spune ea.

Ce sunt untul și margarina?

Pentru a face unt, mai întâi laptele este încălzit, apoi se rotește pentru a separa smântâna de lapte. Această cremă este apoi răcită, apoi amestecată, iar zara – lichidul rămas odată ce untul solid a fost separat – este îndepărtat. Sare se adaugă uneori la amestecul de unt rămas.

Margarina este obținută prin baterea uleiului cu apă pentru a forma un produs solid, înainte ca câteva alte ingrediente să fie adăugate, cum ar fi emulgatori și coloranți.

Cercetătorii au arătat că o dietă bogată în grăsimi trans produse de om crește colesterolul LDL rău și reduce colesterolul HDL bun, ceea ce duce la un risc crescut de boli de inimă, spune Lisa Harnack, profesor de nutriție la Universitatea din Minnesota din SUA. De fapt, grăsimile trans au un efect chiar mai rău asupra colesterolului decât grăsimile saturate, spune ea.

Descompunerea grăsimilor

Grăsimile trans sunt o formă de grăsimi nesaturate – dar cercetările arată că o dietă bogată în grăsimi trans este legată de cele mai grave rezultate pentru sănătate.

Grăsimile saturate sunt formate din molecule de acizi grași fără legături duble care pot fi rupte pentru a se uni cu alte molecule, în timp ce grăsimile polinesaturate și grăsimile mononesaturate au acele legături duble. Și există numeroase tipuri de grăsimi saturate, cum ar fi grăsimile saturate mici, medii și lungi și diferite tipuri de grăsimi polinesaturate.

Principiul general este că alimentele bogate în grăsimi saturate au mai multe șanse să crească colesterolul din sânge dacă aveți deja boli de inimă, colesterol ridicat sau alți factori de risc pentru boli de inimă”, spune Collins. Potrivit unei estimări, grăsimile trans pot fi responsabile pentru 540.000 de decese în fiecare an.

Dar pentru populația generală, ideea că trecerea la o dietă săracă în grăsimi poate reduce bolile de inimă a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele decenii. De fapt, studiile ample au arătat efectele opuse ale unei diete bogate în anumite alimente bogate în grăsimi, cum ar fi nucile și uleiul de măsline extravirgin, ambele bogate în grăsimi polinesaturate.

Alimente ultraprocesate

În timp ce untul este considerat un „ingredient culinar procesat”, margarina este un aliment ultraprocesat, conform celui mai utilizat sistem de clasificare a alimentelor procesate.

Numeroase studii au asociat alimentele ultraprocesate cu rezultate precare pentru sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Cu toate acestea, nu există dovezi pe termen lung care să compare în mod specific efectele asupra sănătății ale untului și ale margarinei. Acest lucru se datorează parțial din cauza unor studii care analizează efectele diferitelor alimente asupra sănătății grupează untul și margarina într-un singur tip de alimente, împreună cu alte alimente.

Un studiu, de exemplu, a descoperit că „răspândirile” sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, dar cercetările vor trebui să fie mai detaliate decât aceasta, spune Melissa Lane, cercetător postdoctoral la Universitatea Deakin din Australia.

O modalitate de a face acest lucru este cu o metodă numită „analiza de substituție”, în care margarina este înlocuită cu o alternativă neultra-procesată, cu un număr egal de calorii, spune Lane.

Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a compara subgrupurile de alimente ultra-procesate direct cu alternative neultra-procesate, iar rezultatele pot diferi în funcție de rezultatul asupra sănătății investigat”, spune ea.

Margarina are un profil nutritiv mai bun în ceea ce privește conținutul mai scăzut de grăsimi saturate decât untul și ambele ar trebui luate în considerare în contextul întregii diete”, spune ea. „Dar dovezile emergente sugerează că există o asociere între sănătatea precară și dietele ultra-procesate, dincolo de nutrienți.”

Deși există o mulțime de cercetări care arată impactul negativ al dietelor cu alimente bogate în ultraprocesate asupra sănătății noastre, contraargumentul este că unele dintre aceste alimente conțin încă niște nutrienți care au beneficii. De exemplu, margarina oferă unii nutrienți, inclusiv vitamina A.

Margarina versus unt: dezavantajul final

Există mai puține dovezi care arată efectele margarinei asupra sănătății noastre, deoarece, în timp ce profilul nutrițional al untului variază foarte puțin de la o țară la alta, margarina are o definiție mai largă și s-a schimbat în timp, spune Forouhi. Și atunci când cercetătorii efectuează studii pe termen lung, ei analizează tiparele alimentare ale oamenilor de-a lungul deceniilor.

Dar, deși există mult mai puține cercetări în ceea ce privește margarina, adaugă Forouhi, alimentele cu mai puține grăsimi saturate, mai bogate în grăsimi polinesaturate și fără grăsimi trans sunt cea mai bună opțiune.

Modelele noastre de dietă pe termen lung contează cu adevărat, spun experții, și consumul nostru general de grăsimi saturate de-a lungul săptămânilor și lunilor.

În cele din urmă, răspândirea pe care ați ales-o este doar o piesă a puzzle-ului nutrițional general. Cu alte cuvinte – s-ar putea ca ceea ce vă puneți răspândirea este mai important. „Dacă pui unt pe un corn-on-the-cob, mai degrabă decât un croissant, este o masă complet diferită”, spune Collins.

Sursa: BBC

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise