Este necesară o „regândire radicală” a strategiei UE de la fermă la furculiță

O „regândire radicală” a Strategiei Europei de la fermă la furculiță este necesară în cadrul viitoarei Comisii Europene, potrivit directorului Dairy Industry Ireland (DII), Conor Mulvihill.

Industria produselor lactate a contribuit cu 17,6 miliarde de euro la economia irlandeză în 2022, cu toate acestea, din cauza a ceea ce el a spus că este „politica incoerentă” din Europa, „povestea de succes” a produselor lactate irlandeze a scăzut cu 4,1% în 2023.

Cifrele Oficiului Central de Statistică (CSO) arată că aportul intern de lapte de către cremeriile și pasteurizatoarele a scăzut anul trecut cu 4,1%, sau 365,5 milioane, comparativ cu 2022.

În timp ce Mulvihill consideră că există elemente ale Strategiei Farm to Fork care sunt „foarte bune”, el a spus la o ședință în Parlamentul European că „prăbușim o industrie”.

Strategia de la fermă la furculiță

Strategia urmărește reducerea utilizării pesticidelor și antimicrobienelor, reducerea fertilizării în exces, creșterea agriculturii ecologice, îmbunătățirea bunăstării animalelor și inversarea pierderii biodiversității.

Reprezentând industria agroalimentară irlandeză la eveniment, Mulvihill a spus că trebuie să existe o implementare echitabilă și treptată a politicii, lucrând cu fermierii în loc să le „impună” acestora.

Comentând progresul Strategiei UE Farm to Fork, care face parte din Green Deal și se află acum la al cincilea an, el a spus că fermierii și industria sunt pregătite pentru „provocare”.

Cu toate acestea, el consideră că trebuie să existe o „evaluare și o analiză adecvată a riscurilor” a politicii întreprinse de Comisia Europeană și o „integrare clară” a dezvoltărilor științifice.

Industria agroalimentară a UE

Evenimentul a fost organizat de institutul de politici Competere, specializat în politici publice de durabilitate, împreună cu europarlamentarul Partidului Popular European din Italia, Salvatore De Meo.

La cinci ani de la lansarea Green Deal, ambițiile sale s-au dovedit adesea a fi inconsecvente și susținute de o abordare ideologică”, a spus președintele Competere, Pietro Paganini.

„Am observat o marginalizare a agriculturii și a industriei alimentare pe agenda politică europeană, în ciuda rolului lor crucial în securitatea alimentară, inovare și dezvoltarea socio-economică. Politicile de mediu au penalizat adesea sectorul, ignorând necesitatea unei abordări echilibrate care să ia în considerare dimensiunile economice, sociale și de mediu ale sustenabilității”, a spus el.

Industria agroalimentară a UE solicită un „angajament concret” din partea viitorului Parlament European și a comisiei care, potrivit Competere, cuprinde următoarele puncte:

  • -să recunoască prioritatea sectorului agricol și alimentar pe agenda politică europeană;
  • -să dezvolte politici care promovează bunăstarea cetățenilor europeni și sprijină lanțurile globale de aprovizionare rezistente;
  • -să garanteze o politică alimentară echilibrată, care să țină cont de sănătate, mediu și economie;
  • -să stimuleze inovației și a investițiilor în sectorul agroalimentar;
  • -înlocuirea subvențiilor cu politici active de investiții pentru revitalizarea zonelor rurale și îmbunătățirea accesului la credit;
  • -promovarea sectorului agroalimentar european la nivel internațional prin strategii de protecție a produselor și parteneriate comerciale;

Europarlamentarul De Meo a subliniat că cei care fac legile „trebuie să înțeleagă în sfârșit că sustenabilitatea are trei fețe, nu doar de mediu, ci și economic și social”.

Sursa: Agriland

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise