Declin în popularitatea PET-ului în industria berii din România

Conform raportului anual al Asociației Berarii României, utilizarea ambalajelor PET în industria berii a înregistrat o scădere semnificativă în 2023, continuând un declin constant de 30% în ultimii nouă ani comparativ cu 2015. În pofida acestui trend negativ, PET-ul rămâne preferatul pentru alte băuturi precum apa îmbuteliată și sucurile carbogazoase.

Berea ambalată în PET și-a câștigat popularitatea pe piața românească acum aproximativ două decenii, devenind rapid ambalajul preferat pentru bere. Cu toate acestea, fascinația pentru acest tip de ambalaj a scăzut treptat, iar în 2023 ponderea PET-ului în totalul vânzărilor de bere a ajuns la 37,4%, cel mai scăzut nivel din 2006 până în prezent.

Scăderea se explică și prin contextul general de declin al pieței berii din România, care a înregistrat o scădere pentru al doilea an consecutiv.

Această tendință de scădere afectează considerabil afacerile producătorilor de ambalaje PET.

Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România, subliniază că ambalajele PET sunt foarte comune în segmentul ambalajelor de mare volum, segment sensibil la puterea de cumpărare și la evoluția pieței. Deși există o creștere ușoară în utilizarea altor tipuri de ambalaje, precum sticla, dozele de aluminiu și butoaiele, PET-ul rămâne relevant datorită avantajelor economice, mai ales în contextul introducerii Sistemului Garanție-Returnare (SGR).

Introducerea berii la PET în România a fost revoluționară, începută de Bere Mureș în 1998 cu branduri precum Neumarkt, Dracula și Sovata. Această inovație a atras atenția marilor grupuri internaționale, culminând cu achiziția Bere Mureș de către Heineken.
În prezent, toți marii producători de bere din România oferă bere în ambalaje PET. Ursus Breweries, Heineken, Bergenbier și URBB (Tuborg România) continuă să producă branduri populare în ambalaje de plastic, demonstrând că, în ciuda declinului, PET-ul încă are un rol important în piața berii.

Această scădere continuă ridică semne de întrebare pentru viitorul ambalajelor PET în sectorul berii, dar rămâne de văzut dacă tendințele economice vor stimula o reorientare către acest format de ambalaj.

Sursă: Ziarul Financiar
Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise