UE – Dialogul strategic privind agricultura, la jumătatea drumului

Inițiativa președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a aborda polarizarea în sectorul agricol se așteptă să ajungă la concluzii până în septembrie, dar surse apropiate au declarat că părțile interesate sunt încă departe de a finaliza concluziile.

Un total de 29 de părți interesate din sectorul alimentar s-au reunit din ianuarie pentru a face schimb de opinii cu privire la viitorul sistemului agricol și alimentar al UE, o inițiativă propusă de von der Leyen în septembrie pentru a stimula „mai mult dialog și mai puțină polarizare”.

„Dialogul strategic” este acum la jumătatea drumului, având ca scop încheierea discuțiilor în timpul verii și prezentarea unui plan de viziune pentru sector înainte de septembrie.

Dar o sursă apropiată discuțiilor a declarat pentru Euractiv: „Încă nu suntem aproape de definirea acordurilor”. Adăugând că abia acum părțile au început să discute mai detaliat cele patru subiecte principale: creșterea economică, sustenabilitatea, inovația și întregul lanț valoric.

Părțile interesate vor ține a patra ședință plenară în iunie.

Până acum, au convenit referiri „foarte generale” la problemele cu care se confruntă fermierii și necesitatea de a lua în considerare sustenabilitatea mediului, a spus sursa.

Discuțiile sunt conduse de profesorul Peter Strohschneider – fostul președinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a guvernului german – care a vizitat Colegiul Comisarilor miercuri (22 mai), pentru a le actualiza și a aduna informații despre inițiativă.

O ofertă pentru de consens

Potrivit sursei, abordarea lui Strohschneider față de discuții este că „nimic nu este de acord până când totul este de acord”.

Deși sursa a spus că acest lucru ar putea avea un efect pozitiv în a forța părțile să fie deschise și active în discuții, ea a menționat și unele dezavantaje.

„Până în ultimul minut, orice partid poate opune veto [o concluzie]”, au spus ei, adăugând că, cu această politică, „este greu de văzut unde vom ajunge”.

O altă sursă apropiată dialogului a subliniat, de asemenea, potențialul cererii Strohschneider de a obține un consens pentru a stimula înțelegerea între părțile interesate, cu toate acestea, „riscul este să ajungem cu un text slab”, au spus ei.

Miniștrii UE se uită înainte

Între timp, Consiliul UE lucrează la propriile concluzii privind viitorul agriculturii, care urmează să fie prezentate în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din bloc, în perioada 24-25 iunie.

Președinția belgiană a Consiliului UE lucrează cu delegațiile naționale la o viziune a miniștrilor pentru acest sector.

Potrivit proiectului, miniștrii doresc ca agricultura să fie una dintre prioritățile Agendei Strategice a UE pentru mandatul 2024-2029.

Textul susține un echilibru între autonomie și deschiderea către comerțul internațional pentru sectorul alimentar al UE, aprobând conceptul de „autonomie strategică deschisă” și solicitând standarde de reciprocitate în acordurile comerciale „acolo unde este relevant și compatibil” cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) .

În proiect, miniștrii recunosc, de asemenea, că „conservarea ecosistemelor este crucială pentru asigurarea securității alimentare”.

Documentul recunoaște „multele motive de nemulțumire” exprimate de fermieri în recentele proteste și eforturile lor de a spori „durabilitatea producției de alimente”, înfruntând în același timp provocări precum impactul schimbărilor climatice și războiul Rusiei asupra Ucrainei.

Sursa: euroactiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise