Top 10 traderi de cereale în 2023. Cine este marea surpriză
Străinii, și în mod special americanii, fac legea în exporturile de cereale ale României, o prezență obișnuită pe piețele internaționale.
În 2023, nu mai puțin de cinci companii americane au intrat în top 10 traderi de cereale din România, alături de două firme elvețiene, o companie din China, una din Emiratele Arabe Unite și alta înregistrată în Liban.
Românii au pierdut competiția cu traderii străini, ieșind din top 10 jucători. Marea surpriză este de departe firma Corteva, care intră în topul comercianțopr de cereale,
În 2023, România a livrat la extern volume de circa 15,8 milioane de tone de cereale în valoare de peste 4,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 33,6% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale României, de 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), citate de Economica.
Lider în top 10 traderi cereale este Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agro-alimentară din China. Locul secund este ocupat de CHS Agritrade Romania S.R.L., companie controlată de CHS Europe SARL, filiala elvețiană a grupului american CHS.
Urmează apoi Ameropa Romania Services S.R.L., companie controlată de către Ameropa Holding Elveția, care apare și pe locul șase prin intermediul Ameropa Grains S.A.
Locul patru este ocupat de Glencore Agriculture BV (rebranduită în Viterra), care de la finele anului trecut a intrat în portofoliul gigantului american Bunge, lider mondial în procesarea semințelor oleaginoase. A cincea poziție este ocupată de ADM România Trading S.R.L., parte a grupului american ADM.
Primele cinci companii de pe piața românească a cerealelor au realizat în anul 2023 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de euro. Aceasta reprezintă 47, 1% din totalul exporturilor de cereale din România.
În Top 10 traderi mai intră americanii de la Cargill Agricultura S.R.L., Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite (exploatează Insula Mare a Brăilei), Pioneer Hi-Breed Switzerland S.A., reprezentat de Corteva Agriscience, dar și Agro-Chirnogi S.A., firmă controlată de libanezi.
Corteva, noul intrat în top
Marea surpriză în top constituie prezența companiei de produse chimice agricole și semințe Corteva Agriscience, cu afaceri de 1,1 miliarde de lei (234 milioane euro) în 2021 pe cele trei firme prin care activează în România, prin intermediul Pioneer Hi-Breed Switzerland S.A.
În 2023, compania a raportat o creștere organică a afacerilor de 23% în România și Republica Moldova în 2023, comparativ cu anul precedent, potrivit ultimelor date disponibile. Pe categoria de semințe, Corteva Agriscience a înregistrat o creștere organică de aproape 15% în vânzări în ambele țări, alimentată de cererea crescută de hibrizi de porumb din portofoliul Pioneer.
Corteva deține la Afumați este una dintre cele mai mari si moderne facilități de producție Corteva din lume, fiind cea mai mare stație de procesare a semințelor din România. Aici sunt produse semințe de porumb, floarea-soarelui, soia si rapiță cu tehnologii avansate pentru clienți de pe întreg teritoriul Europei, iar de curând și Asia. În 2023, la Afumați au fost produse peste 2 milioane de unități de semințe de porumb și floarea-soarelui, fiind tratate și 32.000 de unități de rapiță pentru piețele din România și Republica Moldova, în principal.
Corteva Agriscience, cu sediul central în Indianapolis-SUA, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de semințe și produse pentru producția plantelor.
În 2019 Corteva a devenit companie independentă, listată la bursă, anterior fiind divizia agricolă a gigantului DowDuPont. Printre acționarii grupului american se numără cei mai puternici manageri de active din lume precum Vanguard și BlackRock.
Comentariile sunt închise