ANF intensifica verificările legumelor si fructelor

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) va intensifica în acest an verificările legumelor și fructelor produse în România, efectuând cu 42% mai multe probe de laborator comparativ cu anul precedent, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În vederea asigurării conformității produselor și protejării consumatorilor de riscurile asociate cu folosirea pesticidelor, ANF va preleva probe din piețele bucureștene și din fiecare reședință de județ. Între lunile mai și august 2024, numărul de probe verificate va crește cu 181 față de anul trecut, ajungând la un total de 615 probe față de 434 în aceeași perioadă din 2023. Probele vor include tomate, castraveți, ardei, cireșe, căpșune, caise, pepeni și zmeură.

ANF a demarat pe 30 mai acțiunea denumită „Cireașa şi Căpșuna”, care se va desfășura până la 5 iulie. În cadrul acestei campanii, vor fi prelevate și analizate peste 200 de probe suplimentare de cireșe și căpșune, în plus față de cele incluse în Programul Național de Monitorizare. Scopul este verificarea conformității produselor pentru a asigura că acestea nu prezintă niciun risc pentru consumatori.

În cadrul acestei acțiuni vor fi prelevate pentru analize de laborator peste 200 de probe (214 probe) de cireșe şi căpșune în plus față de Programul Național de Monitorizare, în scopul verificării conformității, pentru a nu prezenta niciun risc pentru consumatori”, a transmis MADR.

Aceste măsuri sporite de control reflectă angajamentul autorităților de a asigura siguranța alimentară și de a proteja sănătatea publică. Intensificarea verificărilor de laborator vine în contextul unei preocupări crescânde privind utilizarea pesticidelor în agricultură și impactul acestora asupra sănătății consumatorilor.

Sursă – Digi24 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise