UK: instituții de reglementare în domeniul industriei alimentare
Agenția pentru Standardele Alimentare (FSA) este o agenție independentă, fără portofoliu ministerial, înființată în anul 2000, ca răspuns la mai multe focare de boli alimentare, cum ar fi boala vacii nebune (BSE).
Obiectivele, puterile și atribuțiile FSA sunt stabilite în principal prin Legea Standardelor Alimentare din 1999. Aceasta activează în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, având ca principale obiective legale protejarea sănătății publice de riscurile asociate consumului de alimente și protejarea intereselor consumatorilor în legătură cu alimentele. Acest lucru include furnizarea de informații și sfaturi publicului general în materie de siguranță alimentară, coordonarea și finanțarea cercetării științifice pe aceste teme, precum și supravegherea siguranței furajelor pentru animale și a altor interese ale utilizatorilor de furaje.
Puterile statutare ale FSA includ capacitatea de a observa și monitoriza activitățile de aplicare a legislației relevante de către autoritățile de control, emiterea de ghiduri privind controlul bolilor alimentare și facilitarea exercitării funcțiilor sale statutare. Mai multe informații despre cine aplică controalele alimentare pot fi găsite în secțiunea dedicată sistemului de reglementare alimentară.
Agenția este condusă de un Consiliu, al cărui președinte și alți membri sunt numiți de Secretarul de Stat pentru Sănătate și Asistență Socială, precum și de guvernele din Țara Galilor și Irlanda de Nord. Activitatea FSA se bazează pe cele mai recente dovezi și cercetări științifice și este aprobată în cadrul ședințelor deschise ale Consiliului. Transparența este un principiu călăuzitor pentru FSA și esențial pentru menținerea încrederii publice.
Bugetul total alocat FSA pentru perioada 2022/23 a fost de 143,3 milioane de lire sterline.
Sursa: Food Standards Agency
Editat: Cătălin Trifu
Comentariile sunt închise